Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tres mil professionals del sector de la fusta tenen una cita a Reus

Arriba la segona edició de Fustend, les jornades del sector de la fusta | Ocupa entre 2.500 i 3.000 persones a tot Tarragona

Presentació jornades Fustend 2018
Presentació jornades Fustend 2018 | Jordi Olària

 

El sector de la fusteria ocupa, a l'àrea de Tarragona, entre 2.500 i 3.000 persones, «de la Sénia al Vendrell implica entre 200 i 300 empreses», aclareix Xavier Colom, vicepresident de la Cambra i president de la Federació Provincial de Fusters, Ebenistes i similars. Es tracta d'un sector que, segons el president del seu gremi al Baix Camp, Josep Maria Cogul, «té poc poder de reunió».

Amb l'objectiu de convertir-se en una trobada anual que ajudi al sector a ser més competitiu, Ajuntament de Reus, Cambra de Comerç, Gremi de Fusters i Ebenistes i firaReus porten la segona edició de Fustend. Es tracta d'unes jornades professionals i de promoció del sector que tindran lloc dilluns i dimarts vinent a les instal·lacions de firaReus, al Tecnoparc. Només al Baix Camp, entre professionals autònoms i companyies, hi ha al voltant d'un miler d'empreses del sector de la fusta.

Imatge d'una casa de fusta prefabricada
Imatge d'una casa de fusta prefabricada | Paula Gómez / Pixabay

 

La fusteria, la innovació i la tecnologia

El de la fusteria és un sector tradicional. Amb tot, i tal com mostraran les jornades de la setmana vinent, també té lloc per a la innovació —en materials, tècniques o maquinària per treballar-la, per exemple— i per a les noves tecnologies. Josep Maria Cogul sentencia que «si el sector el mantens a la manera tradicional, no podràs ser mai competitiu; es tracta que el sector pugui ser tradicional però estigui actualitzat».

Les jornades Fustend serviran per presentar una nova aplicació mòbil pensada per als professionals del sector. Tal com explica el president del gremi del Baix Camp, «a un fuster li agrada fer la feina, no li agrada fer factures, la part de gestió és la que menys agrada». És per això que s'ha encarregat «una aplicació on gairebé no cal ni que escriguis i que et pot ajudar a gestionar el temps».

Una estructura de fusta recrea la volumetria de les grades.
Una estructura de fusta recrea la volumetria de les grades. | Judit Sabaté

 

«Vivim el segle de la fusta»

La innovació fa temps que és present al sector de la fusta, per exemple, amb màquines que interpreten directament els dissenys o plànols. «Jo tinc una empresa centenària i ara tenim maquinària molt avançada que em permet interpretar un plànol que em fa un arquitecte» explica Cogul. «Potser he de tallar una corba i no cal que la dibuixi, agafo el dibuix de l'arquitecte i el mecanitzo».

Com a material de construcció, i encara que pugui semblar estrany, des del sector s'assegura que la fusta està a l'alça. «Tots els grans supermercats ja es construeixen amb les estructures de fusta, té unes propietats que ni el ferro ni el ciment no tenen», explica Josep Maria Cogul. «El segle que vivim ara és el segle de la fusta, el segle XX era el segle del ferro i el vidre», sentencia.

Josep Maria Cogul, Xavier Colom i Marc Arza durant la presentació de Fustend 2018
Josep Maria Cogul, Xavier Colom i Marc Arza durant la presentació de Fustend 2018 | Jordi Olària

 

Punt de trobada i promoció de la fusteria

Les jornades Fustend s'han pensat com un punt de reunió per a un sector que, segons el president del gremi del Baix Camp, «anava molt per lliure». «Aquestes jornades et permeten que la gent es reuneixi, perquè costa molt trobar-se tot el col·lectiu». És per això que s'hi han organitzat tota mena de xerrades sobre l'àmbit professional de la fusteria. A més, però, també vol servir per promocionar-se.

«Si no hi ha una activitat que promocioni el sector tampoc hi ha alumnes a les escoles», es lamenta Josep Maria Cogul. És per això que l'organització vol fer incís, també, en la necessitat de la formació, i ho farà, per exemple, a través de les xerrades de l'Institut Pere Martell. Per tot plegat, des de l'Ajuntament de Reus es vol que Fustend sigui un model per altres sectors tradicionals. El regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza, confia que «l'exemple serveix perquè altres sectors tradicionals el segueixin».