La 10a edició de la First Lego League Tarragona-Reus se celebrarà en format híbrid per adaptar-se a la pandèmia. Així, els alumnes d'entre sis i nou anys que conformen la categoria 'junior' presentaran el projecte únicament en línia. Serà aquest divendres i dissabte i hi participaran 122 estudiants repartits en 22 equips. En canvi, la categoria 'challenge' —joves d'entre 10 i 16 anys— mostraran primer el projecte per internet i posteriorment faran les proves amb els robots que hauran construït al Palau Firal de Tarragona el 5 de juny. En aquest cas s'hi han inscrit 108 alumnes de divuit equips. El repte que tenen enguany és el de proposar solucions tecnològiques per dinamitzar l'activitat física als seus municipis.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Un altre dels efectes de la Covid-19 ha estat la reducció del nombre de participants. De fet, s'ha passat de més de 3.000 joves a poc més de 200. El director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Xavier Vilanova, ha apuntat que la principal raó és que molts centres preparaven la competició com una activitat extraescolar i ara aquestes estan suspeses per la pandèmia. Així doncs, enguany només hi participaran escoles que han integrat la First Lego League dins del seu currículum acadèmic.
L'objectiu de la competició és «despertar vocacions en el món científic», ha indicat Francesc Díaz, vicerector de la URV. Alhora, ha valorat que durant la preparació dels projectes «la ciència i la tecnologia flueixen en els domicilis, perquè des dels joves fins als avis participen en la construcció dels elements robòtics o d'intel·ligència artificial».
Per la seva banda, el conseller d'Educació de Tarragona, Manel Castaño, ha posat en valor que en aquesta activitat es treballen «valors transversals de l'educació», com ara les ciències, la tecnologia, les matemàtiques o l'anglès. A més, ha dit que de cara a la propera edició el consistori tarragoní vol «que la presència femenina sigui cabdal» i més participació dels centres d'alta complexitat de la ciutat.
Finalment, Pere Granados, diputat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació de Tarragona, ha destacat el conveni marc entre consistoris, URV i ens supramunicipal per fomentar una «aposta de futur» per les comarques tarragonines. També ha remarcat que la competició ha de servir per «afavorir la tria de carreres científiques i tecnològiques» entre els joves.