Pla general dels presos independentistes després de sortir de la presó Lledoners, el juny del 2021

La fiscal general creu que no calen observadors internacionals al judici del procés

María Jesús Sagarra assegura que al estar televisat i en directe, no fa falta que els observadors estiguin a la sala | El Suprem denega la llibertat dels presos sobiranistes a les portes del judici al·legant risc de fuga

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, creu que la presència d’observadors internacionals al judici de l’1-O és innecessària, perquè el procés es retransmetrà en directe. «Crec que un judici que té lloc a la justícia espanyola, que és plenament respectuosa amb les garanties de tots i que a més ofereix una retransmissió en directe, és dubtós que es pugui oferir més transparència», ha afirmat. «Qualsevol pot pretendre elevar el to d’aquesta supervisió internacional, però està televisat i en directe, i no podem oferir res més», ha dit.

Aquest dimecres  es presenta a Madrid la plataforma ‘International Trial Watch’ que pretén facilitar la presència d’organitzacions internacionals de drets humans i de juristes com a observadors al judici  que tindrà lloc al Suprem. Els perfils seran de catedràtics estatals, juristes estatals i europeus i especialistes en drets humans. Entre els catedràtics específics estatals, els perfils més destacats seran de dret penal, dret administratiu, dret constitucional i dret processal.

Segarra, per contra, no ha menystingut la iniciativa anunciada pel govern espanyol, per boca de la secretària d'Estat d'Espanya global, Irene Lozano, de fer una campanya per contrarestar suposades 'fake news' durant el judici. «És evident que en un judici amb tant d'interès mediàtic hi haurà molta informació i desinformació, i des de Fiscalia explicarem i intentarem ser molt diàfans perquè s'entenguin els posicionaments que es facin».

El trasllat es farà finalment el divendres 1 de febrer | Twitter

La coordinació durant el trasllat

El trasllat, finalment datat per aquest divendres 1 de febrer, es farà amb  «una bona coordinació amb Serveis Penitenciaris de Catalunya», tal com ha afirmat la secretària d’Estat Interior Ana Botella. A més, assegura que «ho farem amb la màxima normalitat, eficiència i seguretat, com es fa sempre», i ha aprofitat per subratllar la necessitat de «mantenir la dignitat de les persones en aquests trasllats que són complicats». De manera oposada, cal recordar que el Suprem denega la llibertat dels presos sobiranistes a les portes del judici al·legant risc de fuga.

Finalment, la data del trasllat dels presos independentistes als centres penitenciaris de Madrid serà el proper divendres, 1 de febrer. Així ho ha fet públic el periodista Ernesto Ekaizer al diari ‘Ara’, on fonts jurídiques assenyalen que  el Tribunal Suprem ha optat per promoure un trasllat que permeti als acusats ser a prop del tribunal amb pocs dies d’anticipació.