L’alcalde de Vallmoll, Josep Lluís Cusidó (PSC), haurà de declarar davant el jutge el dia 16 de març, al Jutjat d’Instrucció de Valls tal com avança el Diari de Tarragona i segons ha pogut confirmar TarragonaDigital de diverses fonts. L’alcalde assegura estar «tranquil» davant les acusacions i explica que aportarà tota la documentació necessària per desmentir els fets. També estan citats a declarar l’arquitecte municipal i el secretari de l’Ajuntament.
La Fiscalia Provincial de Tarragona sosté que Cusidó ha comès un delicte continuat de prevaricació urbanística i delictes contra l’ordenació del territori que, en aquest cas, ja haurien prescrit.
Una de les infraccions urbanístiques fa referència a l’habitatge de l’alcalde, que estaria construït sobre un terreny no urbanitzable.
Cronologia dels fets
La història arrenca fa més de 40 anys. Segons consta a la documentació a la qual ha tingut accés TarragonaDigital, el 13 de juny de 1979 es va atorgar una llicència municipal d’obres a l’actual alcalde de Vallmoll (que llavors no ho era), Josep Lluís Cusidó, per a la construcció d’un magatzem agrícola de dues plantes. El projecte contemplava la construcció d’una nau rectangular de 14x9 de dues plantes d’alçària, amb una superfície total construïda de 238m2 i la documentació de la llicència d’obres presentava una clàusula que deia expressament que «no es podrà en cap moment habilitar el magatzem com a habitatge».
L’any 1992, l’oposició del moment, encapçalada per Josep Maria Porta, que fou també alcalde del municipi abans de Josep Lluís Cusidó i actualment ja difunt, signava, juntament amb els altres regidors que llavors formaven part de l’oposició, un escrit en el qual es posava de manifest que en realitat Cusidó havia construït un habitatge unifamiliar aïllat de planta soterrani, planta baixa i planta pis, resultant una superfície total construïda de 320 m2 on fins i tot hi havia una piscina utilitzada també com a bassa d’aigua per a regar.
El 9 de desembre de 1992, un mes i mig després de l’escrit de l’oposició el qual datava de 20 d’octubre, el llavors ja alcalde, Josep Lluís Cusidó, reconeixia per escrit «la situació irregular existent (...) i, per tant, assumiré com qualsevol altre ciutadà les responsabilitats que se’n derivin en forma de sanció o qualsevol altre medi que l’Ajuntament consideri oportú».
No obstant això, al·lega, en el mateix escrit i signant ja com a alcalde de Vallmoll que ell «va procedir a l’encàrrec del corresponent projecte de legalització de l’habitatge» i posant com a termini màxim tres mesos perquè «aquest consistori – que ell presidia – pugui resoldre aquest assumpte del qual els anteriors Ajuntaments se’n van desentendre, limitant-se a consentir una situació evidentment il·lícita».
En aquell moment, doncs, es va donar un termini de tres mesos per resoldre la situació, però tot va quedar igual, malgrat l’existència també d’un informe de la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya amb data 25 de gener de 1993. En aquest informe, es detalla que «fa més de quatre anys es va construir un habitatge unifamiliar en sòl no urbanitzable, sense permís de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona i amb una llicència municipal atorgada per a la construcció d’un magatzem agrícola».
Fiscalia investiga els fets i aprecia indicis de delicte
Ara el cas s’ha reobert arran de la denúncia de dos veïns del poble i la Fiscalia està investigant els fets pels quals hauran de declarar en qualitat d’investigats l’alcalde, l’arquitecte municipal de Vallmoll, Ignasi Comas i el secretari de l’ajuntament de Vallmoll, Rodrigo Fernández, aquest últim en qualitat de testimoni.
Un altre dels temes que es denuncien i que la Fiscalia també detalla en el seu escrit és el motiu pel qual tot i no pertànyer a la urbanització Vallmoll Paradís, l’alcalde paga la quota veïnal des de fa dècades. Això li permet tenir veu i vot en les decisions que es prenen des de l’entitat dels veïns.
L’informe de Fiscalia també apunta a la necessitat d’aclarir si l’asfaltat i enllumenat públic del Camí del Roser - i només fins a l’alçada de la casa de l’alcalde - es va fer sense llicència i amb quina motivació. També vol saber si l’alcalde paga llum i aigua i amb quins conceptes ho fa. En aquesta línia, tal com apunten alguns veïns de Vallmoll Paradís i recull també Fiscalia s’haurien donat subministres a zones catalogades com a zona verda per «dissimular les presumptes il·legalitats».
Per tot plegat, l’escrit de la Fiscalia és contundent i apunta que aquestes actuacions podrien tenir la finalitat «d’encobrir o blanquejar que els diversos subministres vagin a unes edificacions que no han de ser on són», per la qual cosa l’alcalde hauria actuat «de forma diferent amb el seu patrimoni (...) respecte al d’altres que no estan en el seu cercle pròxim pels quals ha incoat expedients de restauració de la legalitat urbanística, imposat multes coercitives o denuncies per casos menys greus que el seu».
L’alcalde es defensa: «aportaré tota la documentació necessària»
Per la seva banda, Josep Lluís Cusidó, en declaracions a TarragonaDigital s’ha volgut defensar de totes les acusacions al·legant que en els darrers anys ha rebut diverses denúncies per aquests i altres temes i que sempre venen «d’un grup de veïns del poble» que en volen treure un rèdit electoral.
«M’han denunciat per tot i sempre s’ha arxivat i ara han anat a la Fiscalia a veure si podien treure alguna cosa més», ha expressat l’alcalde. Pel que fa a les ampliacions del seu habitatge, ha explicat que «són granges amb la corresponent llicència», per la qual cosa assegura estar «molt tranquil». De cara al dia 16 de març, Cusidó ha avançat que «aportaré els documents i les llicències necessàries», per poder demostrar que això que diu és cert.
Per la seva banda, l’actual oposició a l’Ajuntament de Vallmoll, Fem Vallmoll, ha assegurat que «lamentem profundament que el nostre poble sigui notícia per un possible delicte atribuït a l’alcalde».