El fiscal delegat sobre la Criminalitat Informàtica de la Fiscalia de Barcelona, Roberto Valverde, ha alertat que amb la crisi sanitària derivada de la pandèmia del coronavirus s’han creat moltes estafes ‘online’ que aprofiten la vulnerabilitat de la ciutadania en aquest context.
«La branca de les estafes informàtiques ha obert un filó: aprofitar la vulnerabilitat i necessitat de la gent per intentar aconseguir transferències de diners o vendes fraudulentes. Ara la modalitat és intentar aprofitar aquesta situació per aconseguir el pagament de la gent», ha assegurat Valverde.
El fiscal ha constatat que en les tres setmanes de confinament pel decret d’estat d’alarma, quan s’ha registrat un augment de l’ús d’internet en general, estan «proliferant» estafes vinculades a la compra de material sanitari com mascaretes, guants i fins i tot tests de Covid-19.
Possibles atacs a hospitals
També han registrat possibles atacs informàtics contra hospitals i objectius dedicats a la lluita contra el Covi-19, i no es tenia «la referència anterior que fos tan necessari salvaguardar al màxim la protecció dels sistemes informàtics dedicats a la sanitat pública».
Davant aquest escenari, el fiscal ha advertit que qualsevol atac contra servidors o sistemes informàtics del sistema de salut serà objecte d’una investigació exhaustiva: «No es malbaratarà cap esforç per investigar aquesta mena de delictes, i arribant fins a poder determinar qui són els responsables i aplicar les conseqüències oportunes».
Estafes que ofereixen internet gratuït
De fet, la Fiscalia General de l’Estat ja va demanar a les fiscalies territorials que analitzessin els atestats policials per aquestes noves accions delictives vinculades a la lluita contra el Covid-19, i s’espera analitzar si s’ha produït un augment de les dades estadístiques o simplement un canvi en l'especialització de les estafes.
Els cossos policials ja han advertit més delictes informàtics relacionats amb el coronavirus. Per exemple: estafes online que ofereixen internet gratuït per robar informació personal, enviament massiu de correus maliciosos o un perfil que posa a la venda suposades vacunes contra el coronavirus, així com l’intent de robar dades bancàries.
Com evitar ser estafat?
Roberto Valverde, especialitzat en delictes informàtics, aconsella als usuaris d’internet que abans de realitzar cap compra o inversió es facin «totes les investigacions oportunes» i els usuaris cerquin informació de l’empresa que està realitzant la venda del producte.
«No totes les ofertes són estafes, però és indispensable realitzar comprovacions, fer cerques d’historial de les empreses, veure opinions d’usuaris per veure si responen o no a les seves preguntes», aconsella el fiscal.