El colpidor curtmetratge de Dani Seguí, 'Fished', ha estat el guanyador de la secció CovMAXI en la quarta edició del concurs de curtmetratges del Festival de Cinema de la Terra Alta, In-FCTA. El jurat ha concedit un accèssit a l'obra de Míriam Montero, 'Aquí i allí'. En la secció CovMINI –per a menors de 16 anys- s'ha premiat 'L'orinal', de Clàudia Vidal, una proposta humorística de cinema mut amb un repartiment d'actors i actrius infantils. La participació s'ha mantingut en la mitjana habitual, tant al concurs com a les formacions – que enguany s'han ofert en streaming per Instagram-, però la qualitat de les propostes ha fet un salt en aquesta quarta edició, gràcies també als cursos de producció audiovisual de l'escola FX Animation.
El Festival de Cinema de la Terra Alta, l'In-FCTA, ha aconseguit mantenir-se viu en una edició marcada per la situació sanitària que l'ha apartat dels carrers de Bot i dels municipis de la comarca. Aquest certamen, nascut gairebé com un joc d'estiu entre amics, s'ha consolidat i ha decidit fer una aposta pels curtmetratges a la vegada que ha promogut i incentivat que les propostes dels participants hagin fet un «salt qualitatiu». Han estat una desena els films presentat que han optat als premis. 'Fished' de Dani Seguí, i 'Aquí i allà' de Míriam Montero (amb un accèssit) han estat els curts premiats.
La Terra Alta es reivindica amb «un salt qualitatiu» en el seu festival de cinema
El jurat d'aquesta quarta edició de l'In-FCTA 2020 ha estat format per l'actriu i directora Antonia San Juan, l'actriu i cantant Itziar Castro, la CEO de l'escola FX Animation, Fàtima Vilà, i la directora del centre d'art ebrenc Lo Pati, Aïda Boix. FX Animation ha estat l'encarregada d'impartir una desena cursos de formació per aprendre a crear un curtmetratge des de la preproducció fins a la postproducció, passant pels efectes especials, l'edició, la realització o la direcció de fotografia, entre d'altres. Els cursos, amb una vintena d'alumnes de mitjana, es van fer en obert entre el 6 i el 17 de juliol, a través d'Instagram Live, oferint una marge de temps per aplicar totes les eines de creació apreses en els curts que es podien presentar al concurs fins a l'1 d'agost.
Aquest impuls a la professionalització s'ha fet notar. «Va començar com un joc on tothom tingués l'oportunitat de fer cinema però ara havent decidit fer un festival de curtmetratges picarem més alt en la qualitat i en el filtre dels que es puguin presentar. També es valorarà amb una secció a part la feina dels cineastes amateurs», ha explicat el director de l'In-FCTA, l'actor Ivan Massagué. «La qualitat és bastant millot i això ens interessava que passés i per fi ha passat», ha afegit.
Ivan Massagué: «Sense cultura no hi ha educació, ni pensament i no arribes a res»
Aquesta edició telemàtica ha tingut també la seva gala de cloenda però un mica més lluny de la plaça major de Bot. La gran festa de tancament es va gravar a principis de juliol, en un entorn únic i s'ha pogut seguir a la web i per televisió. Al voltant d'una taula i avituallats per Pablo Albuerne, conegut com a Gipsy Chef, convidats de luxe com Edu Soto, Mireia Aixalà, Sergi Pompermayer, o Juli Fabregas i Jordi Díaz, que han fet de mestres de cerimònia, han convertit una trobada entre amics en un espectacle que ha combinat l'humor, la música, el teatre i també les reflexions d'una bona sobretaula.
Les actuacions de Sílvia Pérez Cruz, Muchachito -Jairo Perera- i Bebe -Nieves Rebolledo- s'han intercalat també amb l'anunci dels premiats i altres espectacles, com el de la ballarina Tatiana Monells. Tota la festa s'ha maridat amb els vins de la Terra Alta, una comarca que el festival i Massagué estan difonent i promocionant arreu.
«És aquest crit el que hem fet en la gala ajuntant amants del vi, de la gastronomia i de les arts escèniques en una comarca que m'estimo i que volem que tingui un lloc cultural i se li faci cas», ha apuntat el director d'In-FCTA. «Sense cultura no hi ha educació, ni pensament i no arribes a res. Fonamentar la cultura a la Terra Alta, que m'estima i m'ajuda, és aquest feedback. S'ho mereix i és la meva manera d'aportar», ha explicat Massagué respecte al seu compromís. «Ara ja no podem parar, hi ha gent que ens ho demana», ha afegit respecte al futur d'In-FCTA.