Les obres per rehabilitar les antigues oficines del Port de Tarragona i, deu anys després de tancar portes de forma definitiva, l'edifici històric sembla a prop d'iniciar una segona vida. Els treballs van començar durant la primavera de 2019 amb l'horitzó d'habilitar una nova estructura que respectés la icònica façana exterior i que, alhora, incorporés com a fil conductor un nou model d'eficiència energètica i criteris sostenibles en el moment de repensar l'estructura. L'aturada del coronavirus ha estat això, una aturada, que no amenaça ni compromet el desenvolupament de les obres. I l'Autoritat Portuària espera que les obres estiguin acabades a finals d'aquest 2020, tal com estava previst.
El cost total de les obres es va pressupostar en el seu dia en 4,7 milions d'euros, una tercera part dels quals sortirà directament de les butxaques de la Unió Europea. A través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (fons FEDER), s'ha concedit un ajut d'1,6 milions a l'Autoritat Portuària de Tarragona, en concepte de la realització d'aquesta rehabilitació sota criteris de sostenibilitat i renovació energètica verda. De manera que vora el 30% de la inversió total provindrà d'aquesta subvenció europea, ja aprovada.
Les antigues oficines del Port de Tarragona reobriran a finals de 2020 després d'una dècada tancades
Des del Port de Tarragona han valorat molt positivament la notícia, en considerar que el projecte de les antigues oficines encaixa perfectament amb els compromisos del Pla de Sostenibilitat que la institució va presentar a principis de juliol. Ara mateix, els treballs es troben en el punt de finalitzar la façana i acabar de distribuir els espais interiors, i s'espera que a finals d'estius s'acceleri la recta final de la construcció amb els primers acabats i la fase de retocs definitius. L'edifici romania abandonat i en desús des del juny de 2010.
El nou equipament preveu dedicar dues plantes a acollir oficines externes, altres dues a usos portuaris i el cinquè i últim pis acollirà usos diversos com els serveis de control dle Port, Capitania Marítima, Salvament Marítim o la Direcció d'Operacions Portuàries. També es contempla el projecte d'una gran sala d'actes a la planta baixa i la instal·lació d'un centre d'interpretació del Port que divulgarà sobre la memòria i l'evolució de la institució, amb ganes d'obrir-se i donar-se a conèixer a la ciutat. La reobertura de les portes suposarà el punt final a una dècada d'abandonament per a un dels símbols més arrelats a la façana marítima de Tarragona.