Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Què hi ha al fons del mediterrani tarragoní?

Parlem amb dues escoles de busseig sobre la riquesa de les nostres costes i el nostre mar

Una de les imatges realitzades pel Club de Gorge Quiroga
Una de les imatges realitzades pel Club de Gabriel Quiroga | Dive Center Tarraco

 

L’avi de la Sandra Rota es dedicava a la pesca submarina. Quan va tenir 63 anys va sentir remordiment per aquella activitat, i va decidir abandonar la caça per explorar el mar com a bussejador. D’aquella història va néixer una saga, la de la seva família, avui dedicada a l’exploració del fons marí.  El seu fill i els seus néts tenen el centre M. Rota Diving de Torredembarra, des d’on conviden a la gent a connectar amb el mar. El nostre mar, el mediterrani tarragoní. Perquè a vegades no fa falta anar massa lluny per veure coses fascinants. Què hi ha al mediterrani tarragoní?

Anemones en aigües mediterrànies de Tarragona
Anemones en aigües mediterrànies de Tarragona | Dive Center Tarraco

 

Experts al fons del mediterrani tarragoní

«El més maco que té el mar és que es deixa veure», relata la Sandra. Per ella tots els mars són diferents i tots desperten l’interès del bussejador. Per això, assegura que no cal anar massa lluny per veure vida marina interessant.  «Aquesta és una zona amb molta cosa, amb bancs de peixos molt interessants», assegura.  El que fa falta, diu, és submergir-s’hi amb algú que conegui de ple el fons marí i et pugui portar a veure coses espectaculars. El centre que ella té, fa 15 anys que fa activitats, expedeix titulacions, cursos o fins i tot excursions amb família o per menors amb discapacitat. L’objectiu és ajudar a la gent a connectar amb el mar.

Qui també coneix molt i al detall el nostre mediterrani és el Gabriel Quiroga, responsable del Dive Center Tarraco, un club de bussejadors de Tarragona on també fan cursos i expedeixen titulacions. La idea del club és que aquells que tinguin ja titulacions i siguin experts puguin utilitzar el material i les instal·lacions per fer excursions al fons marí i de tant en tant fan escapades a altres indrets del país o del món.

Un peix bot observat en aigues tarragonines
Un peix bot observat en aigües tarragonines | Dive Center Tarraco

 

Repsol col·labora amb els biòtops marins que permeten l'abalisament ecològic de la zona

El centre de Torredembarra és un dels encarregats de l’elaboració i instal·lació dels biòtops marins, finançats per Repsol, que permeten l’abalisament ecològic. Es tracta de grans peces submergides al mar que atreuen els peixos i la fauna marina.  N’hi ha a l’Ametlla de Mar, Altafulla, Salou, Tarragona, L’Hospitalet de l’Infant i Torredembarra, que lidera la llista amb 32. Allí on n’hi ha és gairebé garantia de poder trobar-hi alguna cosa interessant per veure.

Precisament el Gabriel Quiroga també està treballant amb un biòleg de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jaume Folch, per la instal·lació d’un parc de biòtops al nostre mar per poder regenerar les espècies marines. Des de 2009 que treballen amb la URV per desenvolupar projectes com aquest.  Tant un centre com l’altre volen fer la seva aportació més enllà de gaudir del mar i ensenyar a la gent a connectar-hi.

Imatges captades durant una sessió de busseig
Imatges captades durant una sessió de busseig | Dive Center Tarraco

 

Un vaixell enfonsat just davant del Fortí de la Reina

Just davant del Fortí de la Reina, a Tarragona, a uns 500 metres mar a dins, hi ha el Vapor, un vaixell que fa molts anys es dirigia a les Illes Balears per anar a buscar sal i va incendiar-se a mig camí. Es va enfonsar i ara forma el que s’anomena un derelicte. Les restes d’aquest vaixell atreuen els peixos, que hi van a refugiar-se.  En una de les últimes submersions el Gabriel va anar al Vapor i allí hi va trobar molls reials, àguiles marines o fins i tot un peix bot, conegut com a Mola Mola, que tenen identificat i a qui segueixen la pista. Aquest peix fa un metre i mig de llargada i és dels que més impacten.

Un mero navegant per la zona de Tarragona
Un mero navegant per la zona de Tarragona | Dive Center Tarraco

 

També van poder veure rajades, algun mero i en una zona més privilegiada fins i tot s’hi poden veure pops o estrelles de mar. És freqüent depenent de l’època de l’any veure ous de calamars, anemones o fins i tot cavallets de mar.  Aquesta última espècie va desaparèixer de la costa tarragonina durant molts anys, però ha tornat. En Gabriel recorda que és una espècie que s’estressa molt ràpidament i que si molta gent va a veure-la i a increpar-la pot marxar o fins i tot morí i és quan l’espècie desapareix de la nostra costa.   

Un bussejador observant els ous de calamar
Un bussejador observant els ous de calamar | Dive Center Tarraco

 

A Torredembarra la Sandra organitza un safari familiar per portar a grups de famílies a conèixer el mar. La primera parada es fa al parc de biòtops artificials d’Altafulla. Allí fan snorkeling i assegura que s’hi poden veure molts peixos. Després naveguen direcció Tarragona i mar endins i, si tenen sort, des del vaixell poden veure algun dofí, peixos bot o bancs de tonyines. D’allí tornen a Torredembarra per fer una primera immersió per principiants. Les barreres de roca de Torredembarra que es troben a diferents profunditats i l’existència de posidònia deixen descobrir una altra vida sota el mar.

La imatge d'un peix vist des de molt aprop
La imatge d'un peix vist des de molt a prop | Dive Center Tarraco

 

Un altre dels punts de busseig típics de la zona és el ‘Chaparro’ a Tarragona. 18 metres de profunditat a la platja de La Mora. Allí s’hi poden trobar peixos Mola Mola. Just al davant, però a 33 metres de profunditat, i només per bussejadors amb una mica d’experiència, es descobreix el Heinkel 111, un avió que va caure durant la guerra civil i que ha esdevingut un altre refugi d’espècies marines. Allí, explica la Sandra, s’hi poden veure llagostes i molta varietat de peixos.

Un rajada en aigües tarragonines
Una rajada en aigües tarragonines | Dive Center Tarraco

 

L’altra cara del fons marí

Si bé la riquesa marina és enorme, algunes activitats humanes l’estan posant en perill. La quantitat de brutícia que s’acumula al mar està afectat de ple a totes les espècies que hi viuen. El Gabriel Quiroga explica que l’abandonament de xarxes de pesca o altres coses que es llencen al mar fan que alguns peixos quedin atrapats.  Quan ho veuen intenten documentar-ho i demanar a les autoritats que ho retirin. «El tema dels residus és horrible. Hi ha molta brutícia i poca conscienciació», lamenta en Gabriel.

La Sandra diu que més enllà del sobre ús que fem del plàstic que acaba en molts casos al mar, una de les coses que més afecta la seva supervivència són les cremes solars i els productes que es tiren per les clavegueres. «Hem de prendre consciència», assegura. La manera? «La gent necessita conèixer el mar, generar aquesta connexió i vincle amb el mar per poder entendre què està passant», expressa. En Gabriel no hi pot estar més d’acord, i de fet, convida a les persones a bussejar-hi, no només per veure la riquesa de la fauna sinó per entendre què està passant i poder deixar de malmetre un dels tresors més grans del nostre territori.

El peix bot pot fer fins a un metre i mig de llargada
El peix bot pot fer fins a un metre i mig de llargada | Dive Center Tarraco