Mossos d'Esquadra vigilant les vies del metro

El 'forat' per on es colen cada día 200 usuaris del metro de Barcelona

Hi ha tres mètodes molt fàcils per accedir al metro de Barcelona sense pagar bitllet

Centenars de persones es colen cada dia als diferents accessos del metro de Barcelona sense pagar tiquet. Una realitat de la qual n’és conscient el TMB i sobre la qual està aplicant algunes mesures preventives, com la instal·lació de portes lliscants automàtiques, un mètode més eficaç per prevenir aquest tipus d’infraccions.

Segons es pot comprovar a les gravacions de les càmeres de seguretat -i molts usuaris del metro de Barcelona poden veure cada dia- hi ha tres mètodes per accedir al metro sense pagar: el més habitual és empènyer la tanca metàl·lica destinada als passatgers de sortida. Tot i que el mecanisme només permet obrir la primera tanca si s'ha obert la segona, el disseny de l'accés permet arribar amb la mà a les dues.

El segon mètode és molt més senzill: saltar el torniquet d'entrada. Finalment, els més petits (moltes famílies barcelonines també cometen aquests tipus de frau) poden entrar passant per sota el torniquet.

200 infraccions cada dia al metro de Barcelona

Fonts del Transport Metropolità de Barcelona mantenen que aquestes actituds incíviques son minoritàries i que el nivell de frau es manté per sota del 4% dels usuaris. Segons el TMB, la solució implica conscienciar a la població i seguir perseguint i penalitzant aquestes pràctiques que representen, cada any, una pèrdua de 9,6 milions d’euros.  Es calcula que cada dia es comenten unes 200 infraccions d’aquest tipus.

Segons informava ‘El Periódico’ l’any 2018, les hores on es produeixen més fraus son les nits del cap de setmana, especialment el dissabte, que és quan el metro no tanca. D'altra banda, durant aquestes hores hi ha menys controls als accessos i és més fàcil passar desapercebut.

L’any 2018, l’empresa pública va anunciar que incrementaria el control sobre els passatgers del metro de Barcelona, amb més controls en les estacions i passadissos dels enllaços i combois. Malgrat tot, aquesta campanya no va resultar tan dissuasiva com s’esperava i molts usuaris segueixen trobant la manera d’accedir sense pagar bitllet.

També et pot interessar...

Comença la renovació dels trens de l’L4 del metro de Barcelona

Detingudes 24 persones per robatoris a les estacions de metro properes al Camp Nou