IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Formar les nenes en lideratge i resolució de problemes evita agressions

Apoderar les nenes per estimular-ne la capacitat de lideratge i les habilitats per resoldre conflictes pot ser molt positiu
Apoderar les nenes per estimular-ne la capacitat de lideratge i les habilitats per resoldre conflictes pot ser molt positiu | Pixabay

A Filadèlfia, als Estats Units, es va dur a terme un estudi que indica que els docents —sobretot de primària— haurien de formar els menuts en les habilitats necessàries per resoldre conflictes i en el desenvolupament de la seva capacitat de lideratge per tal d’evitar possibles agressions relacionals més endavant.

L’agressió relacional és la classe d’agressió més freqüent entre les noies i, entre altres coses, comprèn les tafaneries i l’exclusió social per mirar de ferir altres individus.

  • Article relacionat: Els 7 llibres idonis per apoderar les més petites de casa

La investigació posa a prova l’efectivitat d’un programa per prevenir les agressions

La VPI o Violence Prevention Initiative —Iniciativa de Prevenció de la Violència— del CHOP o Children’s Hospital of Philadelphia —Hospital de Nens de Filadèlfia— ha conduït una investigació fa poc que indica que el fet de formar les nenes en habilitats de lideratge a través d’oportunitats perquè les desenvolupin pot ser una bona prevenció contra les agressions relacionals. 

Els resultats de la investigació han aparegut publicats a ‘The Journal Psychology of Violence’ i s’han basat en una mostra de nenes afroamericanes —aleatòria— d’entre 8 i 11 anys d’edat, per mirar de posar a prova l’eficiència d’un programa centrat a prevenir l’agressió anomenat Friend to Friend o F2F, és a dir, «Amic a amic».

El primer programa dirigit a prevenir la violència que deixa veure la seva eficiència fins i tot 12 mesos després de dur-lo a terme

El F2F és un programa destinat a prevenir les agressions que, per primer i únic cop de moment, deixa veure la seva eficiència pel que fa a la reducció de l’actitud d’agressivitat relacional en el cas de les nenes i que, a banda, segueix demostrant tenir uns resultats positius també 12 mesos després d’haver-se acabat. Es tracta d’un programa per fomentar el coneixement i les habilitats per resoldre els problemes socials i que contribueix a fer que baixi el grau d’agressió relacional.

«Fer que les escoles englobin al seu currículum l’aprenentatge d’aquesta mena d’habilitats resulta molt rellevant per tal que els alumnes —sobretot dels indrets més marginals— tinguin menys riscos de patir conflictes conductuals i emocionals», segons afirma el director de la investigació, el doctor Stephen Leff, que també codirigeix la VPI.

A banda, Leff afegeix que «això ens demostra que el fet de comptar amb habilitats per resoldre conflictes i amb la possibilitat de desenvolupar la nostra capacitat de lideratge contribueix a l’increment de la resiliència i a fer que ens dirigim cap a un futur més òptim pel que fa a les interaccions a nivell social. Es tracta d’un enfocament positiu que es fa servir dins dels programes escolars preventius que s’integren dins de la nostra VPI del CHOP».

L'escola és un indret clau per potenciar les habilitats de lideratge i de resoldre conflictes
L'escola és un indret clau per potenciar les habilitats de lideratge i de resoldre conflictes | Laia Solanellas

 

Un programa amb més de 10 anys de recorregut

Fa més de 10 anys que els investigadors que formen part de l’equip que ha elaborat l’estudi en qüestió estan redefinint el programa i desenvolupant-lo a través de les investigacions del CHOP, en col·laboració amb les parts interessades més rellevants de la comunitat.

Segons la directora del VPI, Brooke Paskewich, que també és psicòloga, «es tracta d’un enfocament associatiu que s’ha fet servir per posar a punt el programa F2F i per a la innovació dins dels mètodes d’ensenyament que formen part del programa, com ara vídeos, dibuixos o jocs de rol».

Igualment, Paskewich afirma que el fet d’«implicar el professorat, alumnes i pares a l’hora de dissenyar el programa fa que es reforci la sensibilitat cultural que tenen, així com el desenvolupament adient i l’ús escaient per a les persones que pertanyen a minories ètniques».

El F2F d’aquest estudi consisteix en 20 sessions de 40 minuts cadascuna, en les quals s’ensenyen estratègies per aconseguir resoldre conflictes socials i s’ofereixen oportunitats que fan que les nenes puguin encarregar-se de la direcció de les sessions dins de l’aula. El 2009 es va publicar un estudi pilot que ja parlava de l’eficiència del programa destinat a reduir les agressions relacionals entre les nenes que cursaven educació primària dins de dues escoles dels Estats Units.

La investigació més recent de la qual hem parlat abans va comportar la participació de 144 nenes amb agressivitat relacional provinents d’un total de 44 aules diverses del districte de Filadèlfia. Per tal de dur a terme l’estudi, aquestes nenes es van repartir de manera aleatòria entre un grup control i el grup F2F.

Pautes per dur a terme el disseny d’un bon programa per prevenir l’agressivitat a les aules

Un cop va haver examinat els resultats d’aquest estudi, el doctor Leff va proposar diversos suggeriments pel que fa a l’anàlisi i planificació de programes exitosos per prevenir les agressions:

  • Els programes han de subratllar la importància del comportament social positiu: gestió de l’ira, conductes prosocials i respecte cap als companys i adults.
  • A banda, els programes s’han de fonamentar en prevenir i en intervenir ràpidament.
  • L’agressió s’ha de definir en termes generals, com totes les accions que duen a terme els nens que puguin causar danys mentals o físics sobre altres nens.
  • S’han de centrar esforços per reconèixer i entendre les diverses classes d’agressió: sovint, les nenes participen en actes d’agressió relacional i els nens, per altra banda, tenen més tendència a perpetrar agressions físiques.
  • Cada programa per prevenir les agressions s’ha de dur a terme per respondre a les necessitats concretes i als valors intrínsecs de l’escola i la comunitat que l’envolta.  
  • Cal una sensibilitat pel que fa a la cultura i promoure la col·laboració a nivell familiar, escolar i de barri.
  • Els programes destinats a prevenir l’agressió s’haurien de dur a terme, més que a l’aula, en ambients naturals com ara les zones lúdiques.
  • Necessiten incloure un component important d’investigació i també han de poder-ne mesurar tots els resultats. Igualment, cal analitzar-ne els efectes a llarg termini.
  • Traducció de: ​Enseñar habilidades de liderazgo y resolución problemas a niñas de primaria previene la agresión

Comentaris

envia el comentari