Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Formatgeria Sant Gil

Recuperar la il·lusió: la Conca de Barberà produeix un nou formatge per fer front als estralls de la Covid-19

La formatgeria Sant Gil d'Albió, a Llorac, és una de les quatre empreses catalanes que el produeix

Formatgeria Sant Gil
La formatgeria Sant Gil és una empresa familiar | Àngel Ullate

A Albió, al terme municipal de Llorac, ha tornat la il·lusió. La formatgeria Sant Gil, una empresa familiar amb més de 35 anys d’experiència en l’elaboració de formatges artesans, acaba de llençar al mercat un nou formatge de cabra tendre en suport a la ramaderia de cabrum catalana per fer front a la crisi  causada per la Covid-19. La iniciativa, impulsada des de l’associació Llet de Cabres Catalanes, s’ha dut a terme a través de les quatre formatgeries del país que integren l’agrupació, a causa de la greu afectació del sector des de l’inici de la  pandèmia.

Així, arran del tancament de restaurants i l’aturada de l’exportació de productes, moltes formatgeries catalanes van haver de reduir  la seva producció  de manera dràstica i es va frenar la demanda de  llet. Per contra, diàriament les granges de cabres van trobar-se sense la recollida de la llet i van haver de  llençar part o la totalitat del producte.

Una recepta sorgida en una videotrucada

Josep Martí Ninot, el propietari de la formatgeria de la Conca de Barberà, explica a TarragonaDigital que per tal de resoldre la problemàtica de la poca demanda de llet, diverses formatgeries del país «vam tenir la idea de crear un producte pensat únicament amb la finalitat de recollir aquella  llet que no volia ningú». Per aquest motiu, després d’algunes reunions de forma telemàtica, «amb la resta de companys vam pactar la recepta, les tècniques d’elaboració i la vam posar en pràctica».

El resultat va ser un formatge  de llet de cabra, tendre de tall, pensat per al consum diari i que s’ha distribuït en més de 160 establiments del país en un temps rècord. L’acollida, per la seva banda, ha superat totes les previsions de vendes  i els productors ja estudien incloure el nou formatge en la gamma de productes habitual de les formatgeries, més enllà del context actual.

Formatgeria Sant Gil
Josep Martí a l'entrada de la botiga amb el nou formatge | Àngel Ullate

«Posar-hi tota la il·lusió»

El nou formatge s’ha batejat amb el nom d’Il·lusió  i té una imatge que destaca per sobre de la resta en qualsevol taulell. Segons Martí, «volíem que el producte tingués, com a protagonistes, els  ramaders, i que alhora despertés l’interès en el consum local i de proximitat, ara més necessari que mai».

En aquest sentit, a partir del mes de març, la situació en el sector ramader ha estat crítica i es calcula que els primers dies de la crisi sanitària del coronavirus  es van arribar a malbaratar  uns 100.000 litres  de llet de cabra perquè els productors no la podien col·locar. «El problema era greu i feia falta una solució ràpida i efectiva, que la vam oferir quatre formatgers de diferents comarques posant-hi tota la il·lusió», detalla l’empresari d’Albió.

Guanyar-se la vida de manera digna

La formatgeria de la Conca de Barberà produeix uns 90.000 quilos  de formatge a l'any, de manera artesanal i exporta el 40% de la producció, especialment als Estats Units i a Europa. Amb la nova iniciativa, el Josep conclou que des de Sant Gil «volem continuar apostant pel sector ramader, ajudant a mantenir les produccions i l’estabilitat en el preu de la llet de cabra a Catalunya, ja que tant els ramaders com els formatgers ens hem de poder guanyar la vida de manera digna i amb uns preus justos».

Formatge
El nou formatge ha estat batejat amb el nom Il·lusió | Àngel Ullate