Imatge d'un formatge

La Guàrdia Civil, de pedra: estan obligats a retirar centenars de formatges a Catalunya

L'establiment, a Lleida, feia centenars de formatges sense cap mena de control sanitari | S'han trobat 228 quilos de formatge i altres productes valorats en uns 12.000 euros

Sense cap mena de control sanitari i a l'engròs. La Unitat d'Investigació i Policia Administrativa de la Guàrdia Urbana i la Unitat Fiscal de la Guàrdia Civil, han fet una operació conjunta per precintar un establiment de Lleida on es fabricaven formatges i altres productes alimentaris sense cap mena de control sanitari. 

L'operació s'ha fet a petició de veterinaris del Departament de Salut i de la Veterinària Municipal de la Paeria. S'han trobat 228 quilos de formatge i altres productes valorats en uns 12.000 euros. 

Els fets es remunten a principis de febrer, quan la policia local de Sant Sebastià va informar de la possible localització a Lleida d'un local on es fabricaven productes làctics sense control sanitari.

El local, precintat: 228 quilos de formatge sense control

A partir d'aquesta informació, que no oferia més dades, es va iniciar una investigació que ha finalitzat amb la localització de l'establiment. Aquesta mateixa setmana s'ha precintat el local i s'ha requerit la destrucció de tots els productes alimentaris que es trobaven a l'interior. 

En concret, s'han localitzat 228 quilos de diferents tipus de formatge, 200 litres de sèrum en garrafes de 25, 50, i 100 litres, 10 quilos de xoriço i 600 litres de llet en diferents banyeres i preparada per a ser tractada. Es calcula que l'import dels formatges i els productes alimentaris que s'han trobat és d'uns 12.000 euros.

La Guàrdia Urbana de Lleida ha obert diligències penals per un suposat delicte contra la salut pública, informant també a Inspecció de Treball i al Departament d'Activitats i Urbanisme de l'Ajuntament de Lleida

També es farà arribar l'informe a la policia local de Sant Sebastià perquè, si s'escau, continuï les investigacions a la seva localitat.

Lleida, a l'ull de l'huracà

Cal destacar, en aquesta línia, que el 9 de març passat la Guàrdia Civil ja va haver d'intervenir en un local de Lleida i retirar centenars de llaunes de begudes ensucrades. En aquell cas, però, va ser per mal etiquetatge. 

Estaven etiquetades només en anglès, sense referència a cap idioma oficial de Catalunya. La policia, que ha paralitzat tot el material, ha ordenat la immediata destrucció o el seu correcte reetiquetatge en llengua oficial per tal de poder ser comercialitzades al país.

A més, durant la inspecció, els agents van aixecar altres actes relacionades amb la manca de llicència d'activitats, per no disposar de fulls de reclamació i no tenir cap extintor a l'establiment.