Fort temporal marítim a tota la costa catalana aquest dimecres

En alguns casos es poden assolir onades de fins a 4 metres d’altura amb vent intens, situació que començarà a millorar a partir de la tarda

Ja tenim aquí el primer temporal marítim de la tardor. El vent de gregal i llevant que bufa amb ganesdes d’ahir dimarts ha fet alterar molt el mar a tota la costa catalana i la situació és molt complicada aquest dimecres. L’onatge és destacat a tot el litoral de Catalunya i localment es poden registrar onades de fins a 4 metres d’altura, bàsicament entre el sud de la Costa Brava i el nord del Maresme.

En general, gran part de la costa està registrant onades d’entre 1 i 2 metres d’altura, però una boia situada a alta mar davant del Cap de Begur, a la Costa Brava, ha registrat onades aquestes últimes hores d’entre 5 i 6 metres d’altura. Unes dades molt importants que, ni de bon tros, s’han donat a la resta de la costa catalana. Aquestes tres imatges mostren la intensitat del temporal: 

Les onades entren amb força a la costa del Maresme
Les onades entren amb força a la costa del Maresme | Catalunya Méteo

El temporal de mar és intens a tota la costa catalana
El temporal de mar és intens a tota la costa catalana | Catalunya Méteo

 

El temporal marítim al Garraf
El temporal marítim al Garraf | Xavi Cabo

 

Alerta per mala mar i vent

Degut a aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per mala mar i vent a molts punts del litoral català. En general, tota la costa està en alerta per temporal marítim, amb la majoria d’avisos de color taronja. Com ja hem explicat, algunes onades poden assolir puntualment els 4 metres d’altura. Molta precaució si anem a veure el temporal, no us apropeu a zones prohibides o perilloses. 

En aquest sentit, Protecció Civil manté activat el pla PROCICAT per temporal marítim. A més, el SMC manté l’alerta per vent intens de gregal a les comarques costaneres del Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Baix Penedès i Tarragonès,  amb ratxes que a les zones elevades poden assolir puntualment els 70 quilòmetres per hora.

Mapa d'avisos per aquest dimecres
Mapa d'avisos per aquest dimecres | Meteocat

 

Properes hores

De cara a la tarda, el temporal anirà a la baixa, sobretot pel que fa al vent, però encara es mantindrà la mala mar. De fet, la situació marítima complicada i la mar de fons encara es mantindran ben bé 24 hores o un dia i mig. Tot plegat amb sol arreu, excepte núvols al sud de Tarragona i a l’Ebre amb algun plugim puntual. Temperatures una mica més altes amb ambient de tardor normal per l’època. 

De cara als propers dies, el sol s’imposarà en general i les temperatures aniran remuntant, amb la previsió d’un cap de setmana marcat per la calor al centre del dia. No obstant, l’ambient ja quedarà fresc arreu de nit.