La forta onada de calor del passat mes de juny ha afectat greument a les explotacions de raïm d'arreu del territori català, tot i això, les que s'han vist més afectades són les del Camp de Tarragona que han arribat a tenir raïm cremat. Davant dels danys causats, tot i tenir assegurances contractades, els viticultors creuen que les cobertures que els ofereixen són molt precàries i demanen un canvi en el model d'aquestes assegurances.
A la Serra d'Almos, a la Ribera d'Ebre, el Josep Maria Bargalló, és un dels afectats per l'onada de calor i sindicalista d'Unió de Pagesos i explica que és la primera vegada que es troben en aquesta situació i que, aquesta vegada, la calor ha deixat molt raïm cremat «això no ho havíem vist mai». Recordar que l'onada de calor es va produir cap a finals de juny i a principis d'aquest mes i va arribar fins a temperatures continuades superiors als 40 graus.
Davant d'aquesta situació, representants de les DO afectades (Terra Alta, Montsant i Priorat) es van reunir, aquest cap de setmana, amb representants del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal de trobar solucions a les pèrdues causades. D'altra banda, des del sindicat d'Unió de Pagesos demanen que es prenguin mesures més concretes per tal de pal·liar la situació que estan vivint els viticultors afectats pel cop de calor a les diferents zones de Catalunya.
Les comarques més afectades són les del Camp de Tarragona
Segons informa el sindicat i després d'haver analitzat els danys causats pel cop de calor, les comarques que han quedat més afectades són el Priorat, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre que han arribat a tenir raïm cremat. La incidència dels danys varia molt significativament segons la varietat —la més afectada ha estat la carinyena—, segons el municipi, segons l'orientació de les finques i segons les característiques pròpies de cada plantació. En aquest sentit, el dany a aquestes comarques ha estat important però desigual en cada municipi i, fins i tot, dins d'una mateixa explotació.
En aquest moment, estan a l'espera dels informes del Departament d'Agricultura però el sindicat estima que el dany superarà el 30% de la producció a municipis com La Serra d'Almos, Tivissa, Masroig, Garcia, Móra la Nova, Guiamets, Capçanes, Marçà i altres de la zona sud del Priorat i la Ribera d'Ebre. Així doncs, molts viticultors patiran pèrdues importants de producció que dificultaran la viabilitat de les seves explotacions, és per això que Unió de Pagesos creu que és necessari habilitar mesures urgents que permetin superar aquesta campanya als afectats.
El Josep Maria calcula que entre uns 40.000 i 50.000 quilos del seu raïm quedaran afectats i no els podrà aprofitar i assegura «així no pots engegar res, tots tenim gent contractada i hem de pagar uns sous». A més, afegeix que, com que no s'hi havien trobat mai, no saben com actuar i no coneixen les conseqüències que això comporta, «jo no sé com afectarà això a la planta» afirma.
L'assegurança ofereix unes cobertures insuficients
El cop de calor està inclòs a l'assegurança de la vinya però, segons l'anàlisi realitzat pel sindicat, de forma deficient. Per aquest motiu, en la major part de casos l'assegurança cobrirà en poc grau els danys patits, sobretot perquè es valora a escala d'explotació i no de parcel·la. Actualment, les assegurances de les explotacions de raïm només cobreixen danys a partir del 20% d'afectació del total de l'explotació. A més, els preus assegurables són molt inferiors als preus de mercat reals que es paguen en l'àmbit de les Denominacions d'Origen de les comarques afectades.
En aquest context, des del sector del vi d'Unió de Pagesos demanen al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i a la Entidad Estatal de Seguros Agrarios (ENESA) passar el dany per cop de calor de la categoria d'altres adversitats climàtiques a la de riscos excepcionals per tal que la valoració del dany pugui ser per parcel·la, així com millorar el capital garantit màxim del 80% al 90% i adequar el preu assegurable del raïm als preus reals a cadascuna de les Denominacions d'Origen.
D'altra banda, per fer front a les despeses dels viticultors, també demanen l'adequació dels mòduls IRPF, la moratòria en el pagament de les quotes de la Seguretat Social durant un any, crèdits de circulant de l'Institut Català de Finances a interès zero que facilitin la liquiditat de les explotacions afectades i la prioritat dels titulars afectats en les convocatòries d'ajuts en què el Departament d'Agricultura té competències per establir criteris de priorització. Finalment, el sindicat sol·licitarà una reducció de les quotes dels Consells Reguladors de les DDOO (DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Tarragona i DO Catalunya) i del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.
Les DO es reuneixen amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Els viticultors van transmetre al Departament la necessitat de buscar mesures que incentivin l'economia rural, que és el principal motor econòmic de les comarques afectades. Així doncs, una de les solucions seria buscar un canvi en el model d'assegurances i reclamen que els danys es puguin cobrir per parcel·la o per varietat i que es valorin més i millor les varietats autòctones.
Des del Departament demanen prudència a l'hora de parlar d'ajudes i solucions perquè, en molts casos, no es pot establir indemnitzacions per a compensar danys de béns assegurables. Tanmateix, el Departament es mostra partidari de donar suport al sector i, un cop conegudes les xifres reals d'afectació, farà un plantejament a les DDOO per tal de consensuar els criteris que s'establiran en cas que arribin les ajudes que, difícilment, arribaran abans de la verema.
Després d'aquesta trobada i d'algunes converses més, el Josep Maria explica que veu a la Generalitat amb «bona voluntat» però també lamenta que «amb això no n'hi ha prou». En aquest context, creu que, com ja ha passat en altres ocasions, la Generalitat no aplicarà mesures dràstiques per tal de solucionar aquesta situació.