Inundacions a Montjuic

Balanç de les fortes tempestes que han escombrat Catalunya

S'han format a partir del migdia i han afectat molts punts del país, especialment a la costa i al prelitoral

ACTUALITZACIÓ 20.30 hores

Després de dies anunciant que arribarien canvis aquest dimarts amb un augment de la inestabilitat per l'aproximació de la gota freda, sembla que finalment ha acabat succeint el que estava previst. Tot semblava indicar al matí que la cosa anirà a la baixa, després d'una matinada i matí poc moguts. Però a partir de migdia, les tempestes han començat a créixer pel litoral i han acabat escombrant bona part de la costa de Barcelona i Tarragona, fins a punts de la Catalunya Central, a les Terres de l’Ebre i fins i tot a Lleida.

Tempestes fortes i aiguats considerables

En alguns casos, les tempestes han estat molt intenses, deixant quantitats molt importants de precipitació en poca estona, com és el cas de Canyelles, on en 30 minuts s’han enregistrat fins a 40 litres, una intensitat torrencial. Altres dades destacables de les fortes pluges han estat també els 33 litres a Blancafort, els 30 litres a Golmés, o els 29 litres a l’Illa de Buda, al Delta de l’Ebre.

Pel que fa a quantitats acumulades, la regada al sud i, puntualment també a l’oest de Catalunya, ha estat benvinguda, amb  precipitacions que en alguns casos superaven els 50 litres. Aquestes són les dades més destacades de tot el dia:

 • 68 litres a l’Illa de Buda
 • 64 litres a Mont-ral
 • 53 litres a l’Albiol
 • 50 litres a Canyelles
 • 42 litres Capafonts
 • 40 litres a l’Ametlla de Mar
 • 40 litres a Blancafort
 • 40 litres a el Perelló
 • 39 litres a Cardedeu
 • 38 litres a Golmés
 • 38 litres a Tarragona
 • 37 litres a Rojals
 • 37 litres a Vallirana
 • 35 litres a Carbils - Mataró

Les tempestes també han deixat algunes trombes marines o mànegues que s’han pogut observar des de la costa de Tarragona i de Vilanova i la Geltrú, i també han descarregat una quantitat molt considerable de llamps.

Nombroses incidències

Per la seva banda, el 112 ha rebut fins a 229 trucades per incidents derivats de les pluges.  Els Bombers han registrat 40 avisos entre les 12 i les 15 hores, la majoria  per filtracions o acumulacions d'aigua en immobles o a la via pública: 23 a la Regió Metropolitana Sud i 16 a la nord.

Pel que fa a les trucades del 112, l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha concentrat més del 40% amb un centenar de peticions; el Tarragonès ha registrat l'14,85% dels avisos; el Baix Llobregat, el 7%; l'Alt Penedès, el 6%; el Baix Camp, un 6%; el Garraf, el 2,96%, i des del Baix Penedès han arribat el 2,22% de les trucades. Per ciutats, destaquen els avisos des de L'Hospitalet de Llobregat (7%), des de Barcelona (6,55%) i des de Tarragona (11,8%).

La circulació ferroviària ha quedat tallada entre Mont-roig del Camp i l'Hospitalet de l'Infant per un arbre caigut a les vies a causa de la tempesta. Protecció Civil ha situat el pla Ferrocat en estat de prealerta per aquest tall que afecta els trens de la  línia R16 de Rodalies. Es registren  retards superiors als 30 minuts.

La forta tempesta que ha afectat la ciutat de Barcelona ha fet que algunes estacions de metro quedessin inundades i s'hagués de recórrer al seu tancament, així com en altres serveis de transport públic. Les estacions que han hagut de tancar els seus accessos han estat la d’Espanya a la línia 1, i la de Collblanc, a la línia 5, tal com informa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). A més, la tempesta també ha deixat fora de servei el telefèric de Montjuïc que ha estat interromput durant mitja hora pels nombrosos llamps de la tempesta.

Altres incidències destacables han passat a les platges, on s’han hissat banderes vermelles pels residus que hi havia el mar que alterava la qualitat de l’aigua i també per precaució enfront de les fortes tempestes, tal com ha informat Protecció Civil.

Es manté l'alerta per fortes pluges de matinada

Durant les pròximes hores la inestabilitat i el mal temps marxaran a gairebé tot Catalunya. Només a zones del litoral i prelitoral de Girona i de Barcelona, durant la matinada, podran haver-hi algunes tempestes que localment seran fortes. Així ho manté en alerta el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest dimecres, però, es presentarà més assolellat arreu amb una temperatura més alta.

Alerta per pluges fortes aquesta matinada de dimecres
Alerta per pluges fortes aquesta matinada de dimecres | METEOCAT

 

Imatges de les tempestes

Aquestes són algunes de les imatges més espectaculars de les tempestes:

Inundacions a Montjuïc | Pol Martínez

També et pot interessar: