Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Agustí Centelles al Castell de Vila-seca

Les fotos d'Agustí Centelles prenen el Castell de Vila-seca

L'Ajuntament i la Fundació Vila Casas presenten la segona etapa del seu conveni, amb l'exposició 'Testimoni d'una guerra. 1936-1939'. El fons íntegre del fotògraf català que mostra, per primer cop, trenta-cinc fotos inèdites

Continua la feliç col·laboració entre l'Ajuntament de Vila-seca i la Fundació Vila Casas, que s'han conxorxat per convertir l'espai aristocràtic del Castell de la ciutat en un important nucli d'irradiació artística. En aquesta simbiosi, el consistori hi posa les parets d'aquest immoble reformat amb gust i luxe —sense poder acabar d'amagar que és un edifici amb el xaronisme entranyable de la noblesa de comarques— i la Fundació hi aporta la seva organització professional i modèlica, d'una finor molt barcelonina, recursos econòmics dels quals van sobrats i, sobretot, el seu impressionant fons artístic.

Agustí Centelles al Castell de Vila-seca
Escena del Front d'Aragó, en l'estil cinematogràfic que cultivava Centelles | Fundació Vila Casas

Ja va ser tot un èxit la mostra que inaugurava el conveni, que va fer possible portar l'obra d'Antoni Tàpies al Camp de Tarragona, i avui s'ha presentat una altra exposició d'importància indiscutible en l'àmbit local i nacional. El 2010, la Fundació Vila Casas adquiria un fons fotogràfic del fotoperiodista Agustí Centelles, un dels pioners catalans del gènere, que va saber recollir les influències europees de la nova documentació fotogràfica de principis del segle XX i aplicar-les al període més convuls de la nostra història recent, els anys de la República i la guerra civil, pendents de com acabin els episodis actuals de crema de contenidors. Entre el retrat festiu, la intuïció personal i un gust per l'expressionisme cinematogràfic que venia d'Alemanya, el fotògraf es va fer un estil propi, impactant, que ara es pot admirar a Vila-seca.

Agustí Centelles al Castell de Vila-seca
Joc de nens, un afusellament de broma del 1927, abans que fossin de veritat | Fundació Vila Casas

Centelles va rebre de son pare la primera càmera amb tretze anys i a finals dels anys vint va començar a documentar la vida quotidiana de  Barcelona amb una gràcia única. Un talent pel detall i l'enquadrament que aplicaria també a mesura que les coses es posaven intenses. Els combats de boxa a l'estadi olímpic, les primeres voltes ciclistes o la celebració de les conteses de Miss Catalunya, plenes de cares anònimes dels feliços Vint. Però també l'arribada de Francesc Macià, l'expressivitat de  Lluís Companys, els posats sinistres d'un jove Tarradellas, la presència imponent de Frederica Montseny i tot el despertar polític dels Trenta. Tot i les dificultats tècniques de l'època, cap detall ni cap matís s'escapava del seu objectiu. Per acabar sent un dels principals fotògrafs de la guerra, tant a la rereguarda com al Front d'Aragó que marcaria l'esdevenir de la Segona República. Fins que la crueltat de veure morts a la carretera va fer que col·lapsés, perdés l'esperit de fotoperiodista i es vegés incapaç de fer més fotos.

Agustí Centelles al Castell de Vila-seca
L'espai central de l'exposició | Àngel Ullate

Agustí Centelles se'n va anar a l'exili de França amb una maleta amb cinc mil negatius que va haver d'amagar amb la invasió nazi, i no els va poder repatriar fins al 1976. Segons el comissari de l'exposició,  Daniel Giralt Miracle, l'artista va ser el primer a redescobrir la seva obra i el 1978 es va fer una primera mostra a la seu de Convergència Democràtica a Gràcia que va tenir un impacte total sobre la ciutadania, que havia tingut aquestes imatges col·lectives de cinquanta anys abans en l'oblit. Més tard, el fons va ser rescatat de Madrid, amb certa polèmica a l'època, i gràcies a l'interès del regidor barceloní Jordi Martí i Antoni Vila Casas, es van poder custodiar a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La Fundació Vila Casas, els últims deu anys, ha anat exhibint les fotos. Però no és fins ara al Castell de Vila-seca que es pot veure, íntegra, tota la col·lecció. Incloent-hi trenta-cinc fotografies inèdites positivades pel fill de l'artista que es mostren per primer cop.

Agustí Centelles al Castell de Vila-seca
La regidora Manuela Moya, l'alcalde Pere Segura i Natàlia Chocarro han presentat la mostra. | Àngel Ullate

És per tant, un esdeveniment de primer ordre, dels que succeeixen poques vegades en la nostra àrea metropolitana. Tant la regidora de Cultura Manuela Moya, com l'alcalde Pere Segura  i la directora adjunta de la Fundació Natàlia Chocarro, són conscients de la importància de la mostra i han volgut donar-li la pompa que es mereix, amb la inauguració oficial d'avui i allargant l'exposició fins al setembre d'enguany, perquè ningú es quedi sense l'oportunitat de gaudir de les fotografies d'Agustí Centelles, un testimoni de primera mà d'un període històric de Catalunya que, a més a més, compta amb un component de mèrit artístic indiscutible.

Quan i on es pot veure l'exposició d'Agustí Centelles

Les fotografies estaran exposades al Castell de Vila-seca i es podran visitar els dijous de 10.00 a 14.00 h; els dissabtes de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 h fins al 31 de maig. A partir de l’1 de juny es podrà veure de dilluns a divendres de 17.00 a 21.00 h i dissabtes, diumenges i festius de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 21.00 h. L’exposició romandrà al Castell de Vila-seca fins al proper 19 de setembre.