Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Recreació de l'impacte entre Andrómeda i la Vía Láctea

La galàxia d’Andròmeda, vista increïble a ull nu des de Falset aquesta tardor

Al llarg d’aquest novembre, mentre la Lluna encara no és plena i tenim cels clars, les condicions de foscor són ideals per observar aquesta gran galàxia, la més distant que podem trobar a ull nu

Recreació de l'impacte entre Andrómeda i la Vía Láctea
Recreació de l'impacte entre Andròmeda i la Via Làctia | NASA/ ESA
 

Les nits estrellades d’aquest inici de novembre, en una zona de molta foscor als afores de la ciutat, les podem aprofitar per observar llunyanes constel·lacions i galàxies. N’hi ha que es necessiten telescopis per observar-les correctament i d’altres que si sabem on són es poden veure fixant la vista.

En aquesta ocasió, al llarg de les passades nit, alguns aficionats a l’astronomia han observat amb molt detall l’enorme galàxia d’Andròmeda, la més propera del sistema solar i amb la que desafortunadament xocarem d’aquí 4.000 milions d’anys. Hem trobat unes imatges espectaculars de la galàxia presses des de Falset (Priorat) per un especialista d’aquest camp, en Joan Anton Català.

A través de la xarxa social Twitter, explica que les nits de tardor sense Lluna són ideals per capturar aquest objecte còsmic, «una gegantina ciutat especial amb prop d’un bilió de sols».  Ens ofereix una brutal vista d’Andròmeda amb telescopi i una altra amb una càmera reflex de bones prestacions. Explica que l’ha pogut fotografiar a Falset, quan la galàxia es situa força alta a l’horitzó a partir de les 22 hores, en direcció nord-est, quasi vertical respecte la nostra posició.

Qualsevol persona la pot observar mentre la lluna no ens faci la guitza, aprofitant els cels estrellats i nítids de nits amb mestral, i sobretoten zones allunyades de les ciutats, en indrets molt foscos sense contaminació lumínica. 

Com a curiositat, està situada a 2,5 milions d’anys llum i s’apropa a nosaltres lentament. La Via Làctia es fusionarà amb Andròmeda en 4.000 mil milions d’anys, després que s’hagi cruspit en un parell d’ocasions el Gran Núvol de Magallanes, una galàxia veïna nostra visible fàcilment a l’hemisferi sud.

També et pot interessar...