Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

França imposa un nou confinament i tanca escoles

Macron anuncia que els ciutadans només podran allunyar-se a 10 quilòmetres del seu domicili

França tira pel dret. El president de la República, Emmanuel Macron, ha anunciat aquesta tarda que amplia a tot el territori francès les restriccions vigents per la Covid-19. A més a més, també anuncia el tancament d’escoles durant tres setmanes, el tancament de negocis «no essencials», es prohibeixen els desplaçaments interregionals i els ciutadans només podran allunyar-se a 10 quilòmetres del seu domicili.

Les mesures proposades seran vigents del 3 d’abril al 2 de maig, i el govern francès les imposa després que les xifres del coronavirus s’hagin disparat al seu territori: 8.534 nous contagis i 154 noves defuncions.

Un màxim de 10 quilòmetres de casa

Emmanuel Macron, en roda de premsa, ha reconegut la dificultat de seguir les noves mesures imposades pel govern francès. «Sí, en sóc conscient. Sé que hi ha molta fatiga i cansament. És normal», ha remarcat mentre assegurava: «Ens mobilitzem perquè l’èxit d’aquest mes d’abril i de l’estratègia marcada depèn de cadascú de nosaltres».

Pel què fa al tancament d’escoles —que cessaran la seva activitat durant 22 dies— Macron  ha assegurat: «L’escola no és quelcom negociable, l’educació no és negociable».

La situació, paradoxal a totes llums, es produeix mentre cap de setmana rere cap de setmana milers de turistes francesos arriben a Madrid i a altres punts de la geografia espanyola per passar-hi uns dies de vacances. És a Madrid on, de fet, els darrers caps de setmana hi ha hagut autèntiques masses de turistes francesos, davant la passivitat de les normes madrilenyes.

D'aquesta manera Macron cedeix a les pressions que li han arribat els darrers dies des de diversos fronts, tant des de l'àmbit sanitari, on s'advertia de la proximitat al col·lapse del sistema per l'augment de contagis, com des d'alguns atris polítics destacats com l'alcaldia de París, on l'alcaldessa Anne Hidalgo demanava el tancament d'escoles.