IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

França crida a l'optimisme i reobrirà tendes i comerços el pròxim 11 de maig

Serà obligatori l'ús de mascaretes

Imatge d'un hospital exclusiu per a pacients amb coronavirus
La fi del confinament a França podria veure's afectada depenent de l'evolució dels últims dies | EFE

El primer ministre de FrançaEdouard Philippe, ha informat aquest dimarts sobre com es procedirà a posar fi al confinament al país a partir del pròxim 11 de maig, la qual cosa inclou entre altres coses la reobertura de tots els comerços, amb l'excepció de bars i restaurants, i la tornada gradual dels estudiants a les classes.

Botigues i mercats tornaran a obrir les seves portes a partir de l'11 de maig amb una sèrie de requisits per a fer que es compleixin les mesures de distanciament. «L'ús de màscara serà recomanat per al personal i els clients», ha indicat Philippe, que ha precisat que «un comerciant podrà subordinar l'entrada a portar mascareta». Així mateix, ha aclarit que les prefectures podran optar per mantenir tancats els centres comercials de més de 40.000 metres quadrats.

Pel que fa a bars i restaurants, el primer ministre ha aclarit que es prendrà una decisió a finals de maig, si bé la intenció és que puguin reprendre la seva activitat després del 2 de juny. A partir de la setmana vinent, també podran reobrir biblioteques i petits museus, ja que en ells és més fàcil fer respectar les «normes sanitàries», però seguiran tancats els grans museus, teatres, cinemes i sales de concerts. També serà obligatori l'ús de màscara en el transport públic, que veurà reduïda la seva capacitat en molts dels casos.

«L'ús de màscara serà obligatori en tots els transports», ha recalcat el primer ministre davant l'Assemblea Nacional. D'altra banda, ha avançat que els ciutadans podran desplaçar-se sense risc de ser multats en un radi de 100 quilòmetres del seu domicili, si bé els viatges més enllà d'aquest límit només estaran permesos «per motiu imperiós, familiar o professional».

Segueixen prohibits actes amb més de 5.000 persones

També ha informat sobre el fet que tots els esdeveniments que congreguin a més de 5.000 persones «no podran celebrar-se abans de setembre». En aquest sentit, ha indicat que «la temporada 2019-2020 d'esport professional, principalment el futbol, no podrà reprendre's».

«De manera general, cal evitar les concentracions», ha defensat el primer ministre, que ha aclarit que «estaran limitades a deu persones en la via pública i en els espais privats». Així mateix, ha puntualitzat que «les platges estaran inaccessibles almenys fins a l'1 de juny».

Pel que fa a la tornada a les classes, el govern ja havia avançat que es farà de manera gradual i voluntària començant pels alumnes de menor edat i en un lapse de tres setmanes, Philippe ha subratllat que «és un imperatiu pedagògic i de justícia social» i ha aclarit que la decisió sobre la reobertura dels instituts es prendrà a la fi de maig.

  

  

  

Així les coses, el primer ministre ha deixat clar que el govern no dubtarà a frenar el desconfinament si les dades quant a l'evolució de la pandèmia no són les esperades en els dies previs. «Si abans de l'11 de maig el nombre de nous casos diaris no està dins la previsió, n'haurem d'extreure les conseqüències», ha afirmat.

«Si els indicadors no són els previstos, no desconfinarem l'11 de maig», ha recalcat el cap del govern. «Tots nosaltres preferim evitar conèixer, si després del confinament i el desconfinament, hi haurà un nou confinament», ha esgrimit, apostant per mantenir en la mesura que sigui possible el teletreball almenys en les tres pròximes setmanes.


Comentaris

envia el comentari