L'Associació de Veïns de la Móra fa quatre anys que mou fitxa per constituir-se com a Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), i en aquestes setmanes ha fet un nou pas endavant en aquesta direcció. «Nosaltres aspirem a ser una EMD perquè cap govern ha apostat per nosaltres des de la restauració de la democràcia i perquè arrosseguem una sèrie de greuges i mancances des d'abans, fins i tot, de la restauració», explica Francesc Garcia, president de l'AAVV la Móra, a la trucada de TarragonaDigital.
La darrera urbanització de Tarragona, a tocar del terme municipal d'Altafulla i a dotze quilòmetres de la plaça de la Font, té assumit que la distància geogràfica els deixa en una posició «de disfuncions territorials greus» que no ajuda a què se sentin més pròxims ni més atesos a la ciutat a la qual pertanyen. «Ningú ha volgut invertir a la Móra i Tamarit, i nosaltres proposem funcionar com una EMD per tal de satisfer les necessitats que necessitem satisfer», raona. La Móra té gairebé 2.000 veïns —se li pot sumar un miler més a les èpoques d'estiu— i cap consultori mèdic. Ni escola, ni comissaria ni Guàrdia Urbana. «Ens sentim els eterns oblidats», lamenta.
Els veïns de la Móra-Tamarit no tenen escola, comissaria ni consultori mèdic a la urbanització
No és notícia que la Móra hagi obert els tràmits per ser algun dia una EMD, uns papers que remouen des de l'any 2016. Aquest octubre han acabat la memòria econòmica que necessiten tancar per obrir un cicle de reunions amb l'Ajuntament i tractar el futur de la relació. L'alcalde Ricomà ha explicat per activa i per passiva que no és favorable a la separació, però sí a escoltar les legítimes reclamacions de part dels veïns de la ciutat que governa. «Les sensacions són bones», reconeix Garcia. I potser aquí hi és la notícia.
«Les sensacions són bones perquè l'alcalde Ricomà està obert a parlar, a escoltar i a reunir-nos; una actitud que mai vam trobar amb l'anterior alcalde Ballesteros», etziba el Francesc. «Ara sembla ser diferent i estem contents en aquest sentit», valora. Aquestes primeres sensacions, però, no es tradueixen en cap canvi ni cap concessió de moment: únicament en la voluntat de reunir-se i escoltar. «Discutirem el que calgui discutir», s'avança Garcia.
L'AAVV la Móra-Tamarit recollirà signatures per avalar la reivindicació de constituir-se com a EMD
Amb la memòria elaborada, l'AAVV La Móra ja li ha fet arribar el document a l'Ajuntament de Tarragona per tal d'iniciar unes converses que hauran de seguir amb una recollida de signatures al barri per tal de confirmar l'aval o no a la demanda de l'associació. «Ni tenim data ni tenim pressa, però no ens aturarem fins activar aquest procés a poc a poc», avisa el Francesc. No s'espera que la fase de les signatures s'hagi de demorar gaire al calendari.
La Móra segueix avançant per sol·licitar formalment ser una EMD, una reivindicació que en cap moment ha tornat al calaix i que aquest trimestre espera accelerar. «Volem fer-ho perquè necessitem inversions, perquè necessitem serveis i perquè som econòmicament sostenibles» com per gestionar a favor la fórmula, explica Garcia. «Sentim que la nostra veu és muda des de fa dècades», protesta, una anomalia que ara esperen desencallar.
La fórmula de les EMD ja funciona en altres nuclis de població com Bítem (Tortosa) o Picamoixons (Valls)
Cal matisar, però, que la fórmula d'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) no és una anomalia a Catalunya, on hi ha més d'una seixantena consolidades. Es tracta d'una forma d'entitat local menor, sense ajuntament propi, on una junta de veïns és capaç i té facultats per assumir la gestió de part de la seva autonomia, com ara projectar obres i inversions o fer-se responsable de la vigilància de la via pública.
Aquest mecanisme funciona en molts petits nuclis de població allunyats de les seves ciutats respectives, i a les comarques de Tarragona no és una raresa i es pot veure en petits nuclis de les Terres de l'Ebre —com ara Bítem, vinculada a Tortosa— o en altres EMD de les comarques d'interior, com ara Picamoixons, vinculada a Valls. A mitjà termini, la Móra-Tamarit vol sumar-se a la llista per recuperar part del temps perdut en el darrer mig segle. Sense el suport de l'Ajuntament, el camí no té cap sortida. De moment, els veïns segueixen fent petites passes endavant.