Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Francesc Seritjol, a l'església de Sant Agustí, fa tres anys que és el president de l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa de Tarragona.

Francesc Seritjol: «La Setmana Santa de Tarragona és única, solemne i elegant»

El Sant Enterrament dels Marejants, present a la Biennal de Venècia | L’itinerari Setmana Santa, substitut del projecte del museu

Francesc Seritjol, a l'església de Sant Agustí, fa tres anys que és el president de l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa de Tarragona.
Francesc Seritjol, a l'església de Sant Agustí, fa tres anys que és el president de l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa de Tarragona. | Angel Ullate

 

Aquesta entrevista es va fer aquest dimecres, 17 d'abril, abans d’entrar en els dies grans de Setmana Santa: Dijous Sant, Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua. Francesc Seritjol, mestre, director de l’escola institut del Catllar, del Gremi de Marejants,  «per història, perquè ja ho era el meu avi i el meu pare i ho he viscut des de petit», desitja que «no plogui» i que «puguem gaudir de la riquesa que tenim».

Per cert, parlant sobre els Marejants paga la pena recordar que «juntament amb el Gremi de Pagesos,  complirem 700 anys d’història l'any 2021. 700 anys d’ençà que se’ns menciona per primera vegada, durant l’entrada del braç de Santa Tecla».

Amb Seritjol, president des de fa tres anys de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa tarragonina, hem repassat quin és l’estat actual de la Setmana Santa a la ciutat. Té clar, segurament per la seva condició de mestre que li dóna un afegit pedagògic important, que «cal anar renovant certs actes, fer-los més atractius, no podem continuar fent el mateix. La processó del Sant Enterrament és molt bonica però la gent se’ns queixa que és molt llarga».

L’Agrupació, que acull les 12 entitats de la Setmana Santa de Tarragona, fa, en paraules del seu màxim responsable, «el llibre anual de Setmana Santa, que ens engloba a tots, i el pregó com a actes principals».

«Tenim un marc incomparable per la nostra Setmana Santa»

— Quina és la tasca de l’Agrupació?

  Aglutinem totes les entitats de la Setmana Santa establertes a la ciutat. Bé, totes aquelles que comptin amb estatuts perquè, per exemple, a la parròquia de Bonavista hi ha molt de moviment aquestes dates, però no compten amb estatuts, i els gitanos que sí que els estan tramitant. Ens dediquem a aglutinar a tots els actes, organitzar i promoure iniciatives de dinamització. Això sí, tenim molt clar que la Setmana Santa és de les entitats.

— Com definiries la Setmana Santa tarragonina?

  Única, no s’assembla a cap, té un punt d’austeritat i manté l’essència tarragonina de tota la vida, que ha acabat influint als municipis del nostre entorn. La nostra Setmana Santa és única, solemne, elegant i vistosa i cada cop ho és més i més activa.

— En quin sentit vistosa?

  Estèticament és molt maca. La Part Alta de Tarragona ens ofereix uns llocs meravellosos per fer els actes però no em vull oblidar, tampoc, de la Part Baixa; del Serrallo; de l’amfiteatre...Tenim un marc incomparable per la nostra Setmana Santa.

«Quan et conviden a ser present a la Biennal de Venècia, vol dir que estàs molt ben reconegut»

El pas del Sant Enterrament del Gremi de Marejants serà present a la Biennal de Venècia.
El pas del Sant Enterrament del Gremi de Marejants serà present a la Biennal de Venècia. | Angel Ullate

 

— Tarragona com a ciutat aprofita la Setmana Santa?

  Sí, ens coneixen arreu, tan nacional com internacionalment. Et poso un exemple: enguany l’Institut Ramon Llul s’ha posat en contacte amb la Setmana Santa perquè volen que un pas de la Setmana Santa estigui a la Biennal de Venècia. Es tracta d’una de les millors exposicions d’art contemporani! Hi anirà el pas del Sant Enterrament del Gremi de Marejants. En resum, quan et truquen per una cosa així vol dir que estàs molt ben valorat. Tampoc em vull oblidar del benefici econòmic que la Setmana Santa de Tarragona comporta a la ciutat i al territori: pel patrimoni cultural, per l’oferta turística...Podem oferir un paquet perfecte que es complementa. 

— Les administracions donen prou suport a la Setmana Santa?

  Sí, rebem bastant, no ens enganyarem. La subvenció de l’Ajuntament de Tarragona és molt bona...Podria ser millor? Clar, sempre! Però hem de tenir present que a la ciutat tenim de tot i s’ha de repartir: Tàrraco Viva; Santa Tecla; Castells; i un carnaval que comença a ser molt important i entre els més coneguts. I tant que ens donen suport! I també la Diputació, el Port de Tarragona i Repsol, amb qui recentment hem renovat el conveni de 15.000 euros anuals.

«Tirarem endavant un itinerari d'espai Setmana Santa»

— Com estan les relacions entre les associacions de la Setmana Santa?

  Bé, molt cordials. Hi ha els estira-i-arronses típics perquè, és clar, 12 entitats, amb 3.000 persones que surten per Setmana Santa però 9.000 que en forment part, doncs és difícil de gestionar però bé...

— Un exemple d’aquests «estira-i-arronses»? I ho pregunto en l’àmbit anecdòtic...

  Són sempre basats en una competència sana, en veure qui porta més gent a la processó, qui compta amb més membres...Per cert, aprofito per explicar que impulsarem un itinerari d’Espai Setmana Santa entre totes les esglésies.

Francesc Seritjol, durant l'entrevista amb TarragonaDigital, a l'església de Sant Agustí.
Francesc Seritjol, durant l'entrevista amb TarragonaDigital, a l'església de Sant Agustí. | Angel Ullate

 

— Aquest itinerari, vindria a substituir el famós projecte del museu de Setmana Santa?

  Sí, entenc que no val la pena invertir en un museu, que seria una nau, quan tenim cinc esglésies on guardar els pasos actualment i Sant Agustí, que és el lloc que en pot acollir més. Treballarem per aquest projecte i per tirar endavant el fet que els espais de Setmana Santa estiguin oberts a tothom. 

— I sobre el projecte del seu antecessor, Joaquim Julià, de ser considerats festa d’interès turístic nacional per part del ministeri de Turisme?

  No ho farem, ens demanen 50 mil euros en inversió publicitària i és inviable. Això sí, estem proposats per la Creu de Sant Jordi per part de l’Ajuntament de Tarragona.

També et pot interessar: