Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Multitudinària manifestació del 25-N contra la violència masclista a Tarragona

Recull de 41 frases poderoses contra la violència de gènere

Paraules que tenen l’objectiu de conscienciar i donar força en el combat contra aquesta xacra

La societat viu una fase en què  les dones s’uneixen i s’organitzen per rebutjar categòricament la violència de gènere  i per reclamar el lloc i el tracte just i igualitari que els pertoca.

Ens trobem en un període de transformació, en què s’ha demostrat que juntes les dones són més poderoses i que poden canviar el món. Moltes ho han fet, i només cal fixar-se en moviments virals com el «ni una menys» o el «time’s up».

Et presentem un recull de  frases contra la violència de gènere que volem que t’inspirin a sumar-te a les reivindicacions i que et transmetin el coratge necessari per ajudar-te tant a tu com a les del teu voltant. I no oblidis que ser una dona implica un poder i una màgia incomparables.

Les 41 frases ideals per dir prou a la violència de gènere

Motiva’t a través de les reflexions i paraules que han servit d’inspiració per a moltes dones en aquest planeta i per ajudar-les a estimar-se i valorar-se  tal com es mereixen. Les millors afirmacions per dir prou i rebutjar la violència de gènere.

1L’amor no és l’hòstia. Acceptar un primer maltractament és el principi d’una llarga humiliació. Estima’t, no podran maltractar-te.

Unes paraules anònimes que sovint apareixen a les campanyes per conscienciar contra la violència de gènere, amb l’objectiu de fer veure que cap dona no ha d’acceptar ni de deixar passar un primer cop.

2Una de cada tres dones pot patir violència i abusos al llarg de la seva vida. Es tracta d’una violació abominable contra els Drets Humans, però roman una de les pandèmies més desconegudes i invisibles de l’època actual.

La intèrpret Nicole Kidman, que és ambaixadora de bona voluntat de l’ONU a UNIFEM, parla del gran abast que té la violència contra les dones a escala planetària.

3Tenim menys por de la violència que dels nostres propis sentiments. El dolor personal, privat i solitari és més aterridor que allò que qualsevol altre pugui infligir-nos.

El cantant i escriptor nord-americà Jim Morrison ens insta a compartir el dolor que causa al nostre interior la violència, perquè el camí es torna molt més suportable si es fa amb el suport d’algú altre.

4No és no. I si no dius que sí, també és no. I si portaves faldilla i anaves arreglada, també és no. I si intentes continuar amb la teva vida malgrat la por, també és no. I si algú intenta fer-te culpable, la resposta és no.

La ‘influencer’ La vecina rubia va publicar aquest poema tan encertat al seu compte de Twitter que serveix per apoderar les dones i fer-los veure només elles poden decidir allò que volen i no volen fer.

5Recorda que no és un assumpte privat que quedi a casa. No toleris ni ocultis cap agressió! Denuncia-la.

Aquestes paraules van utilitzar-se en una campanya per crear consciència contra la violència de gènere i per dir que, en cas d’agressió, s’ha de denunciar per buscar ajuda i per poder ajudar les altres persones que en pateixen.

 

6Defensa la teva vida, lluita per la teva independència, busca la teva felicitat i aprèn a estimar-te.

Amb aquestes encertades paraules, l’Isazkun González t’anima a tirar endavant i a triar-te sempre a tu mateixa.

7L’amor de veritat cap a un mateix i cap als altres mou el món. No deixis que s’aturin.

Ets una persona que transmet amor i que es mereix ser recompensada amb més amor. No deixis que ningú et talli les ales ni et robi la teva llum pròpia: sigues conscient de qui ets i no passis a ser una altra de les innombrables víctimes de la violència de gènere.

8La quantitat de roba que porto no ha de condicionar la quantitat de respecte que em mereixo.

Aquestes paraules s’han vist sovint als cartells de diverses manifestacions en defensa de la dona i volen posar fi als arguments tòpics i arcaics que afirmen que les dones són atacades com a conseqüència de com vesteixen. Una dona lliure ha de poder-se vestir com vulgui, perquè vestir-se també constitueix un acte de llibertat.

9Davant de les atrocitats, hem de posicionar-nos. El silenci estimula el botxí.

L’escriptor romanès Elie Wiesel vol transmetre a través d’aquesta reflexió que el fet de no prendre partit pot tenir repercussions nefastes per a les víctimes de les agressions i la violència, perquè qui calla consent.

10Trenca el silenci. Quan siguis testimoni de la violència contra les dones o les nenes, no et quedis de braços plegats. Actua.

L’ex-secretari general de les Nacions Unides Ban Ki Moon ens incita també a actuar enfront de qualsevol agressió. Sovint, les dones que pateixen agressions i violència creuen que no tenen prou força per tirar endavant, però tu pots transmetre’ls la força que els fa falta ajudant-les.

11Quan surti al carrer no vull sentir-me valenta, vull sentir-me lliure.

Aquestes paraules han tingut una gran rellevància en moltes manifestacions feministes per condemnar la violència de gènere.

12La meva vida té valor, el meu cos no té preu.

És una frase d’una campanya dirigida a animar-te a denunciar les agressions i abusos i a defensar-te. Totes aquelles persones que pensen que poden utilitzar-te a tu i el teu cos com vulguin han de saber que ningú té dret a tocar-te sense que tu ho vulguis.

13El meu cos no vol la teva opinió.

De nou, molts cartells de les manifestacions a favor de la dona mostren aquesta frase, que vol ser molt crítica amb els comentaris que sovint ha d’aguantar la dona sobre el seu cos cada dia mentre va pel carrer.

14No et rendeixis, per favor no cedeixis; encara que el fred cremi, encara que la por et mossegui, encara que el sol s’amagui, i emmudeixi el vent, encara hi ha foc a la teva ànima, encara hi ha vida en els teus somnis.

L’escriptor uruguaià Mario Benedetti ens deixava un poema preciós per animar les dones a no rendir-se en el combat per acabar amb la xacra de la violència de gènere.

15Quan les dones tenen poder, milloren considerablement les vides de tothom que tenen al voltant.

El príncep Enric d’Anglaterra va pronunciar aquestes paraules tan encertades. Aleshores, però, per què deixem que ens aixafin i que ens prenguin el poder que tenim?

16Ser lliure no és només alliberar-se de les pròpies cadenes, sinó viure d’una manera que respecti i millori la llibertat dels altres.

L’icònic líder africà Nelson Mandela fa amb les seves paraules una reflexió molt adequada per plantar cara a la violència de gènere, perquè ens diu que la llibertat individual no pot privar de llibertat els demés.

17Si et maltracta i no fas res, estàs deixant que ho faci.

Amb la seva reflexió, la Montserrat Delgado et demana que t’omplis de coratge i que, encara que les coses no semblin fàcils, no has de permetre que algú altre et causi dolor.

18Les dones amb bon comportament rares vegades fan història.

L’ex-primera dama nord-americana Eleanor Roosevelt ens inspirava amb els seus mots ideals per a les persones que s’han vist etiquetades dins d’uns esquemes que les allunyen d’elles mateixes. Que ningú t’obligui a ser una determinada persona o d’una determinada manera.

19Has de cridar. Sortir! Sortir corrent.

El grup de música espanyol Amaral ens anima a anar-nos-en d’aquest indret totalment fosc on algú altre ens ha encaixonat.

20Dir que la violència de gènere és un ‘assumpte de dones’ és part del problema i dona a molts homes l’excusa perfecta per no parar esment.

L’activista nord-americà Jackson Katz estén la mà als homes perquè també passin a formar part activament del combat per erradicar la violència de gènere, perquè és un problema de tothom.

 

21En el maltractament cap a la dona, el silenci és letal. Atreveix-te, tingues coratge i denuncia l’agressor.

Aquesta campanya també vol fomentar les denúncies contra les agressions. Si ho fas, ajudaràs les teves amigues, la teva mare, les germanes, les cosines i la resta de dones del planeta.

22El meu cos és només meu, no es toca, no es viola, no es mata.

Es tracta d’una altra campanya per reclamar els drets que tens sobre el teu cos i per desmuntar les idees que determinades persones tenen sobre els suposats drets que poden exercir amb el cos dels demés. Tens un cos que és teu, i de ningú més!

23A tots ens queda una ferida marcada quan una dona és maltractada.

Com a creadores de la vida humana, les dones s’han de saber imposar quan cal i no deixar-se maltractar.

24Si et retenen, t’insulten, t’ataquen, et peguen o t’amenacen, tingues-ho clar i no et confonguis: no és amor.

Has de saber detectar allò que realment és amor i no allò que l’altre vol que pensis que és. Omple’t de coratge!

25Si hi ha algú que et posa les mans al damunt, assegura’t que no les posi també damunt d’algú altre.

L’activista Malcolm X et diu així que, si mai has viscut una situació en què t’has confrontat a la violència de gènere, has de compartir-la per mirar d’evitar que altres persones puguin passar pel mateix malson.

26El gènere es troba entre les orelles i no entre les cames.

Bono, vocalista irlandès de la reconeguda banda U2, explica així que allò que determina si ets una dona o si ets un home va molt més enllà del teu òrgan sexual.

27Qualsevol moment del dia o de la nit és bo per dir prou i posar fi a una etapa de la teva vida per la qual t’hauries estimat més no passar.

Al seu llibre ‘Una juez frente al maltrato’, Raimunda de Peñafort insisteix en el fet que has de prendre una decisió ràpidament, independentment del moment que sigui.

28La violència no només implica matar algú. També es materialitza quan utilitzem una paraula denigrant, quan fem gestos per denigrar una altra persona, quan obeïm per por. La violència és molt més subtil, molt més profunda.

L’escriptor indi Jiddu Krishnamurti explica amb aquestes paraules tan potents els diferents tipus de violència que existeixen. No facis la vista grossa en cap cas.

29Tan absurd i fugaç és el nostre pas pel món, que únicament em tranquil·litza saber que he estat autèntica, que he aconseguit ser el més semblant a mi mateixa que he pogut.

D’aquesta manera, Frida Kahlo ens encoratja a no deixar que altres persones s’interposin en el nostre camí i ens limitin la llibertat.

30Al cap i a la fi, la por de la dona a la violència de l’home és el mirall de la por de l’home a la dona sense por.

El geni de les paraules Eduardo Galeano ens deixava una citació que transmet el poder real que tenen les dones i que ens fa veure que la violència de gènere és una forma habitual de mirar de controlar i adormir aquest poder.

31Els nostres homes creuen que guanyar diners i donar ordres són la base del poder. No creuen que el poder està a les mans d’una dona que cuida de tothom durant el dia i dona a llum.

Malala Yousafzai, la reconeguda activista pakistanesa pels drets de les dones i les nenes, ens vol subratllar aquí la rellevància del poder femení, perquè les dones són les encarregades de portar els éssers humans al món.

32Em podreu trencar la mà, però mai la veu.

Aquestes paraules formaven part del cartell d’una manifestació feminista i el seu missatge ha circulat per tot el món mostrant-nos la transcendència que té el fet de poder denunciar les agressions i les injustícies en veu ben alta.

33No hi ha cap home que sigui prou bo per governar una dona sense el seu consentiment.

La dona només pot deixar-se governar per ella mateixa, segons les encertades paraules de la cèlebre activista nord-americana Susan Anthony.

34Ja n’hi ha prou de minuts de por, d’humiliació, de dolor i de silenci. Tenim dret al fet que tots els minuts siguin de llibertat, de felicitat, d’amor i de vida. Ens volem vives, totes. Ni una menys.

Una poderosa afirmació que es desprèn de la campanya contra la violència de gènere que du el nom de «ni una menys»i que també vol mirar de frenar les incomptables morts de tantes dones a causa d’aquest mal de la societat.

 

35No estàs sola, denuncia, som lliures!

Aquesta també és una altra campanya per acabar amb la violència de gènere que incita a denunciar les agressions. Demana ajuda, no et quedis el problema per a tu.

36De tots els homes que hi hagi a la meva vida, no n’hi haurà cap que sigui més que jo. De totes les dones que hi hagi a la meva vida, no n’hi haurà cap que sigui més que jo.

A través d’aquesta campanya s’intenta fomentar la percepció d’igualtat entre gèneres, per fer-nos prendre consciència del fet que cadascú s’ha de governar a un mateix i que no s’ha de deixar governar.

37Allà on algú lluiti per la seva dignitat, per la igualtat i per ser lliure, mira’l als ulls.

Tal com afirma aquí l’icònic cantant nord-americà Bruce Springsteen, et mereixes que la gent et miri als ulls i reconegui la teva lluita.

38Ja et van utilitzar, ara no permetis que et dominin.

La ballarina i coreògrafa Isadora Duncan ens deixava aquestes paraules que mostren com, realment, els límits només te’ls pots posar tu.

39A l’altra banda del telèfon d’emergències, no només t’hi espera el final dels maltractaments: també hi ha la vida que has deixat de viure.

Sovint, la por de no saber què passarà després de denunciar un maltractament paralitza les persones. Ara bé, cal tenir en ment que la pitjor de les situacions és la que s'està mirant de deixar enrere i que posar-hi fi podrà obrir la porta a moments molt millors.

40Tot i que no siguis responsable dels problemes que tens, solucionar-los està a les teves mans. Demana ajuda!

Tu tens la capacitat de modificar la situació que estàs vivint, opta per demanar ajuda, no estàs tota sola i no vulguis estar-ho. Aquesta campanya et convida a compartir el teu problema i recórrer a l’ajut dels altres.

41Ni la terra ni les dones som territori de conquesta.

Mujeres Creando signen aquesta cèlebre pintada en una paret que denuncia el fet que encara hi ha persones que pensen que la dona es pot tractar com si fos un objecte propietat d’algú altre.