El fred polar de ple hivern s’instal·la aquest cap de setmana a Catalunya

Les temperatures baixaran en picat i tindrem valors molt per sota del normal. S’espera una regada força general dissabte i la cota de neu es situarà diumenge als 1.000 metres.

El canvi brusc de temps que venim anunciant aquests últims dies es va confirmant. Després de dies càlids amb valors al voltant o superiors als 25º a molts punts, l’arribada d’una massa d’aire molt fred d’origen polar farà baixar bruscament les temperatures aquest cap de setmana amb un ambient que serà de ple hivern, totalment atípic per l’època. Tot plegat amb xàfecs que cauran a diverses comarques i una cota de neu que pot baixar dels 1.000 metres.

El canvi el començarem a notar ja una mica divendres, quan els núvols aniran a més a tot Catalunya. Les temperatures, però, no començaran a baixar fins dissabte, quan es desplomaran un cop passi el front de pluges. Les precipitacions les esperem a gran part del territori, però cauran sobretot entre el matí a Barcelona, Girona, Pirineu, Prepirineu, resta de meitat nord i nord de la Costa Daurada.  Quedaran més al marge les Terres de l’Ebre i Ponent.

Mapa de la pluja prevista per dissabte a primera hora de la tarda
Mapa de la pluja prevista per dissabte a primera hora de la tarda | GFS

 

Les pluges poden ser localment intenses entre Barcelona i Girona, però aniran amainant de cara a la tarda i vespre, quan marxaran mar endins i les temperatures començaran a baixar amb més ganes. El vent del nord també entrarà i diumenge es deixarà sentir a pràcticament tot arreu, si bé serà més intens a l’Empordà i a l’Ebre.

De fet, diumenge esperem un dia força tranquil pel que fa a les precipitacions i el sol lluirà combinat amb alguns núvols. No obstant, el fred serà molt evident amb un ambient de ple hivern.

Màximes que es mouran entre els 10º i els 15º en els millors dels casos, però seran més baixes al Pirineu i les altres zones de muntanya. Valors uns 5º per sota de la mitjana. Tocarà agafar l’abric abans d’hora. Les mínimes es mouran entre els 2º i els 7º a molts punts, però seran encara més baixes a punts de l’interior i de muntanya, es baixarà dels 0º. A alta muntanya es poden assolir els -7º, mentre que a la costa quedaran al voltant dels 10º.

Temperatures mínimes molt baixes previstes per la nit de diumenge a dilluns
Temperatures mínimes molt baixes previstes per la nit de diumenge a dilluns | GFS

 

A la resta de l’estat, la baixada també serà considerable, sobretot al centre i nord del territori, on hi haurà precipitacions i neu també per sota dels 1.000 metres. Un fred que sembla que es mantindrà força dies amb nosaltres. La fredorada també arribarà a gran part de l’Europa occidental.

Primera nevada amb cara i ulls a cotes mitjanes del Pirineu

La brusca baixada de les temperatures seran un primer tast de l’hivern molt abans d’hora i farà baixar també amb ganes la cota de neu. Al Pirineu es situarà al voltant dels 1.000 metres, tot i que pot baixar per sota d’aquesta xifra diumenge. La nevada es veurà sobretot als cims i cotes mitjanes de la cara nord, on es poden acumular entre 15 i 30 centímetres de neu. 

La neu caurà a les cotes altes i mitjanes del Pirineu
La neu caurà a les cotes altes i mitjanes del Pirineu | Arxiu

 

També arribarà la nevada de forma més feble als cims de la cara sud, però el vent de diumenge farà desaparèixer molta d’aquesta neu. Així doncs, quedarà un bon mantell blanc que es convertirà en la primera nevada clara de la temporada ales parts altes pirinenques. A més, com que el fred durarà força dies els canons de neu també podran treballar. 

La neu arribarà també a cotes baixes del nord de la península. Es veurà nevar a totes les muntanyes del Cantàbric i inclús a les zones més elevades de la zona, ja que  la cota pot arribar a baixar fins els 700 metres  de forma puntual. Es podria veure nevar, per exemple, a ciutats com ara  Lleó, Segòvia o Burgos. Una situació ben extraordinària.

El fred es manté fins la Castanyada

La fredorada ha vingut per quedar-se uns dies. Dilluns continuarem amb un ambient ben fred amb gelades nocturnes a molts punts de l’interior. Ambient de ple hivern que encara s’allargarà més jornades, tot i que sense precipitacions, ja que sembla que fins la Castanyada tindrem valors per sota de la mitjana. Posteriorment, els termòmetres tornarien a la normalitat.