Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
sagrat-cor-solivella

Solivella inaugura un imponent mural inspirat en la festa local del Sagrat Cor

El diumenge 23 de juny l'arquebisbe de Tarragona beneirà la nova pintura mural que decorarà aquest altar del temple parroquial

sagrat-cor-solivella
Josep Minguell és l'autor del fresc que decora la capella del Sagrat Cor de l'església de Solivella | Albert Oliva

Ara fa un any, el poble de Solivella era a les portes d'una celebració única i extraordinària, per commemorar el 275è aniversari del vot de poble que els avantpassats van dedicar al Sagrat Cor de Jesús, fet documentat l'any 1743. L'inici de la celebració va tindre lloc el diumenge 10 de juny de 2018, i la seva clausura s'escaurà en la festa de Corpus d'enguany, el diumenge 23 de juny, amb la benedicció de la nova pintura mural que decorarà l'altar de la capella del Sagrat Cor del temple parroquial.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Josep Minguell és l'artista encarregat donar llenguatge a aquesta obra pictòrica. En la personalitat de Solivella hi ha unes vivències, unes emocions i unes tradicions molt profundes en el fet devocional del Sagrat Cor. En aquest sentit, Minguell assegura que «les pintures ja hi eren, estaven en el cor de la gent, i el meu repte com a pintor ha estat fer-les sortir de la paret». Per la seva part, Enric Capdevila, exalcalde del municipi, recorda que existeix un himne de 1903 de l'Orfeó Solivellenc que té una estrofa que, si la cantes, parla del que es pot contemplar avui en aquesta capella. Això vol dir que l'artista ha copsat, a la perfecció, el que els solivellencs li han transmès.

- Per algú que no sigui del poble, en què consisteix la festa del Sagrat Cor i què representa per a Solivella?

La festa del Sagrat Cor de Solivella és una festa d'acció de gràcies per l'estroncament de la mortaldat causada per una epidèmia entre els anys 1720 i 1730, i el 1743 ja hi ha documentat el vot de poble en aquest sentit devocional. En aquells anys, en un poble com el nostre, la mortaldat significava misèria i manca de continuïtat per treballar la terra.

La festa, al llarg dels anys, ha anat evolucionant tant en l'aspecte religiós com en l'aspecte més cívic i s'han anat incorporant aspectes folklòrics i artístics. En els inicis, la renovació del vot de poble consistia en un ofici solemne el 9 de setembre i una professó de torxes. En l'actualitat, l'ofici es continua celebrant i la professó té més envergadura amb els carres engalanats amb garlandes, catifes florals, altars i quadres bíblics que escenifiquen els veïns i que fan referència a la vida de Jesús o a un tema social. Per tant, al llarg dels anys en aquesta festa s'incorpora una part creativa molt important, i això és el que fa que tot el poble s'impliqui i la festa sigui molt transversal i tothom hi tingui cabuda.

- L'any 2018 se celebra el 275è aniversari de la institució de la festa. Quin és el motiu pel qual Solivella ha mantingut tan viva la festa al llarg de gairebé tres segles?

La festa del Sagrat Cor és molt més que la festa patronal, és un sentiment que es transmet de generació en generació. Aquell dia, totes les persones que tenen alguna vinculació amb Solivella es retroben, ja sigui a l'església o pels carrers. De fet, els goigs a llaor recullen aquest fet a la perfecció: Els teus fills del poble absents / han sentit també la crida / i aflueixen com torrents / en l'esplendor d'aquest dia...

sagrat-cor-solivella
L'any 1743 ja hi ha documentat el vot de poble en honor al Sagrat Cor | Cedida

 

La Generalitat de Catalunya concedeix el privilegi a la festa del Sagrat Cor de Solivella

Litúrgicament, la festa del Sagrat Cor s'ha de celebrar al juny. Si la festa es vol celebrar fora d'aquesta data, com és el cas de Solivella pel vot de poble, s'ha de tindre un permís especial. L'any 1743, es demana que el 9 de setembre s'institueixi la festa del Sagrat Cor al poble i es té documentat que a l'altar major de l'església hi havia els tres privilegis: la concessió de poder celebrar missa i professó per part de l'arquebisbe, del rei d'Espanya i del Papa. Amb els diversos avatars de la història i de la guerra del Francès, aquests privilegis desapareixen en el saqueig del temple parroquial.

Amb motiu del 275è aniversari de la festa, es va creure oportú de recuperar aquests privilegis. Com que no es té constància del contingut del document original, s'ha demanat de nou la ratificació dels privilegis i l'arquebisbe ha ratificat el seu. Pel que fa al del rei, en l'època s'havia abolit la Generalitat de Catalunya i es va haver de recórrer al monarca. Ara el país sí que té la institució nacional i, per tant, el seu president ha pogut ratificar de nou el privilegi. Ara només quedarà pendent el reconeixement per part de la Santa Seu de Roma, que es va demanar fa un any.

- L'últim acte commemoratiu dels 275 anys de la festa serà la inauguració de la nova pintura al fresc que a partir d'ara decorarà la capella del Sagrat Cor de l'església parroquial. D'on va sortir aquesta iniciativa?

Una de les intencions d'aquest aniversari era deixar algun record perdurable de l'efemèride. De les diverses propostes que hi havia sobre la taula, la que més va reeixir va ser la d'abillar la capella dedicada al Sagrat Cor del temple parroquial de Solivella. En aquest sentit, Josep Minguell va presentar un seguit de dissenys per a la pintura mural al fresc a la comissió pertinent i a dia d'avui es pot dir que els treballs ja estan pràcticament acabats.

- Quants mesos de feina ha durat l'execució d'aquest fresc?

Més o menys, els treballs a la capella han durat 1 mes i mig, però la gran feina ha vingut amb la gestació del projecte. Es podria dir que el repte de l'encàrrec ha estat articular tota una sèrie d'històries, de records i de vivències entorn el Sagrat Cor, per poder interpretar-ho i donar-hi la forma adequada. Des de l'any passat, la comissió i l'artista ens hem anat reunint de forma periòdica per definir les idees i els esbossos per poder fer una interpretació pictòrica fidel a tot allò que representa el Sagrat Cor i la seva festa per a Solivella.

sagrat-cor-solivella
La pintura mural es beneïrà el diumenge 23 de juny | Albert Oliva

 

«Aquesta pintura mural funciona com un guió d'una pel·lícula»

Estem davant d'una capella barroca, molt bonica, amb unes grans proporcions i amb arcs i voltes que donen moltes possibilitats. Al voltant d'aquest espai, he anat dibuixant un programa, com si es tractés del guió d'una pel·lícula, presidida per la Imatge del Sagrat Cor. Així, en el fons hi ha un camí de llum i de flors que enllaça cap al poble i que, en certa manera, és una referència a la tradició de les enramades de Solivella, amb la part del poble, presidida pel castell i amb el Santuari del Tallat de fons. 

A la paret frontal també apareix la gent amb les torxes, que és l'origen de les professons actuals de la festa i simbolitza la fe. A l'altra banda del camí, símbol de l'esperança, hi ha les premisses eucarístiques que fan referència a la caritat. Pel que fa al sostre, la representació pictòrica fa referència als cultius autòctons del cereal, l'olivera, la vinya i l'ametller i també a les quatre estacions de l'any.

Per últim, en el lateral dret hi ha representades les mans del poble confeccionant les enramades de la festa i a l'esquerra les obres de misericòrdia com a expressió de l'amor diví del Sagrat Cor. És a dir, en el mural hi ha representats tots els temes que poden fer referència a tot allò que envolta aquesta devoció a Solivella: el paisatge, els elements naturals, la devoció popular, la part més festera i folklòrica, les enramades, aspectes més teològics, etc.

- Quins materials s'han fet servir a l'hora de bastir aquesta pintura mural?

Per donar forma a tot aquest contingut, s'ha buscat un llenguatge que vagi en consonància amb l'arquitectura grandiosa de l'espai i amb la pintura barroca, és a dir, una pintura dinàmica, festera, espectacular i amb uns colors vius. La pintura al fresc té tota una filosofia que consisteix en posar els pigments damunt del morter de calç encara fresc. Jo he utilitzat pigments minerals i aigua, amb uns colors que remeten a la naturalesa i a l'entorn rural del poble.

- Com s'ha dit, en pocs dies l'obra estarà totalment acabada, i a hores d'ara qualsevol persona que visiti l'església ja pot intuir el resultat final de la intervenció. Quines són les sensacions que desperta aquesta obra artística entre els solivellencs?

El cert és que ningú s'esperava que el resultat final del fresc fos tan espectacular. La gent, quan ho veu, queda parada, ja que a Solivella no hi ha cap obra d'aquestes característiques. De fet, en tot el temple parroquial, l'altar del Sagrat Cor és l'única capella que està decorada.

sagrat-cor-solivella
Al llarg del recorregut de la professó els veïns escenifiquen diversos quadres religiosos | Cedida