Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Test ràpid per detectar la COVID-19

Un estudi revela que els fumadors poden tenir més risc a desenvolupar infeccions greus pel coronavirus

També es poden veure més afectades les persones amb malalties pulmonars obstructives cròniques (MPOC)
Unitat de Cures Intensives d'un Hospital
Pacients amb malalties pulmonars cròniques i fumadors podrien ser més vulnerables davant el Covid-19 | CatalunyaDiari

Un estudi realitzat per la British Columbia University i l'Hospital de St. Paul de Vancouver (Canadà), mostra com les persones amb malalties pulmonars obstructives cròniques (MPOC) i les persones fumadores podrien tenir més risc a desenvolupar infeccions greus pel Covid-19.

Aquest fet es deu a que aquestes persones tenen un nivell més alt als pulmons d'una molècula anomenada 'enzim convertidor d'angiotensina II' (ACE-2), que es troba a la superfície de les cèl·lules pulmonars i és com un 'punt d'entrada' que permet que el virus entri i hi causi una  infecció. Segons la doctora Janice Leung, «dades procedents de la Xina suggereixen que els pacients amb MPOC tenen un major risc de tenir pitjors resultats  per coronavirus. Això es pot deure a que els nivells d'ACE-2 a les seves vies respiratòries podrien augmentar en comparació amb les persones sense MPOC».

«Els pacients amb MPOC haurien de rebre assessorament i acatar estrictament el distanciament social i la higiene adequada de les mans per prevenir infeccions», alertava la doctora Leung.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Els ex-fumadors tenen nivells més baixos d'ACE-2

Després de comprovar que les persones amb malalties pulmonars obstructives cròniques i les persones fumadores tenen un nivell més alt d'ACE-2, van comparar aquests resultats amb dos grups d'estudi existents que compten amb dades de 249 persones més: alguns no fumadors, alguns fumadors actuals i alguns exfumadors. 

Novament van trobar  nivells més alts d'ACE-2 entre aquelles persones fumadores actuals  i nivells més baixos entre els no fumadors i els exfumadors. «Els exfumadors tenien nivells similars d'ACE-2 a les persones que no havien fumat mai. Això suggereix que mai hi havia hagut un millor moment per deixar de fumar per protegir-se del Covid-19», afegia la doctora. 

Modificació dels nivells d'ACE-2

L'expert en infeccions de la Societat Respiratòria Europea i coordinador del grup de treball nacional alemany COVID-19, Tobias Welte, reconeix que ofereix «una idea interessant de per què algunes persones poden estar en risc de presentar símptomes de Covid-19 més greus que altres».

El que no ha volgut manifestar és si és possible manipular els nivells d'ACE-2 per millorar la supervivència dels pacients infectats per coronavirus, o si això suposaria una diferència entre els pacients amb MPOC que contrauen la infecció.