La nova planta de biomassa d’Alcover ja es troba en ple funcionament. Així, aquest hivern les instal·lacions proporcionaran energia sostenible per escalfar cinc equipaments municipals com la piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i l’escola Mare de Déu del Remei. En aquest sentit, es tracta del projecte més emblemàtic de l’equip de govern actual previst per aquesta legislatura i compta amb una inversió de 353.083 euros.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
En els últims dies s’han fet les darreres proves per assegurar el funcionament de les instal·lacions amb l’abocament d’estella i els resultats no poden ser millors. De fet, Robert Figueras, l’alcalde de la vila, explica a TarragonaDigital que la infraestructura suposarà, per Alcover, «un canvi radical en la gestió de la matèria energètica, ja que a partir d’ara no es dependrà del gasoil sinó de l’estella, una matèria de quilòmetre zero i que és energia verda molt més sostenible».
Endarreriment de les obres a causa de la pandèmia
No obstant això, la posada en funcionament de la planta de biomassa es preveia més aviat, però la pandèmia ha retardat el calendari d’obres alguns mesos. «L’inici dels treballs de construcció s’havia de fer durant el mes de març, però a causa del confinament es va allargar el procés d’adjudicació i, finalment, les obres es van haver de començar a finals de juny», exposa Figueras.
Sigui com sigui, finalment s’ha construït un dipòsit, una sitja i una caldera per cremar la llenya, i l’equipament es situa al carrer del Molí, a tocar del pavelló municipal d’esports. Així, des d’una única caldera alimentada amb estella obtinguda dels terrenys forestals alcoverencs, s’escalfa l’aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis que requereixen energia.
Alcover camina cap a la sostenibilitat
La nova planta de biomassa marca el camí per implementar, definitivament, l’energia verda i la sostenibilitat a Alcover, ja que l’equipament permetrà un estalvi d’uns 25.000 euros anuals, és a dir, una reducció del 70% del cost del combustible fòssil que s’ha utilitzat fins ara per abastir d'aigua calenta els cinc equipaments públics.
En aquest sentit, Robert Figueras detalla que la voluntat de l’ajuntament és implementar totes les mesures necessàries perquè el municipi compti amb els recursos per generar l’energia de la manera més sostenible possible. «El compromís mediambiental és clau per a l’equip de govern alcoverenc i, per això, a la nova piscina descoberta instal·larem plaques fotovoltaiques, continuarem amb la implementació de la il·luminació LED al poble i hi ha la voluntat de construir una nova depuradora per tal de millorar la gestió de les aigües a l’entorn del riu Glorieta», conclou.