Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari amb mascareta a l'Hospital Sant Joan de Reus

La Fundació Pere Mata de l'Ebre reforça el suport psicològic i emocional arran de la crisi del coronavirus

Reorganitzen l'activitat assistencial i posen disposició de la ciutadania un número de telèfon d'accés directe

La Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre ha reorganitzat el servei assistencial que presta des de la Unitat Polivalent d'Amposta per reforçar la tasca de suport psicològic  i emocional  a la ciutadania arran la crisi sanitària i social per la pandèmia del coronavirus. La direcció del centre ha definit tres equips d'atenció —hospitalització, reforç i atenció telefònica—, amb rotacions de diferents professionals, que es coordinen per garantir la continuïtat assistencial i adaptar-se a la necessitat de l'usuari. Això suposa destinar un 60% de la plantilla a l'atenció telefònica i telemàtica, mentre que el 40% restant focalitza la seva tasca en la Unitat Polivalent, amb un equip de reforç i un altre per al circuit d'hospitalització.

L'atenció psiquiàtrica urgent s'atén diàriament des de la Unitat Polivalent de les Terres de l'Ebre d'Amposta mentre que les visites presencials no ajornables se segueixen prestant els dijous als centres de Salut Mental de Tortosa i Móra d'Ebre. A banda de la possibilitat de contactar amb la Unitat Psicològica Terres de l'Ebre telefònicament —al 977 70 43 81— o per correu electrònic — fpmte@peremata.com —, la Fundació ofereix atenció i suport directe a través del telèfon 620 450 606, de dilluns a divendres de vuit del matí a vuit del vespre, per donar suport emocional i psicològic arran de la situació de crisi per la Covid-19.

L'equip d'atenció telefònica està format per professionals  dels diferents serveis: Centre de Salut Mental d'Adults, Centre de Salut Mental Infantojuvenil, Hospital de Dia Adults, Hospital de Dia Infantojuvenil, Serveis de Rehabilitació Comunitària d'Amposta i Tortosa, Servei Especialitzat de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual. També de programes d'atenció específica —Programa de Suport Individualitzat, Trastorn Mental Sever, Trastorn Mental Greu, Psicosis Incipient, Aula Integral de Suport, Plaça terapèutica de la Unitat Escolarització Compartida, Residències de discapacitat i Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència—, que efectua un seguiment telefònic i valoració de la intervenció a realitzar que pot ser a distància, presencial a la Unitat Polivalent o domiciliària.

Addicionalment, el Servei Català de la Salut compta amb l'aplicació Web App GestioEmocional.cat, una eina a través de la qual es dona suport emocional  i psicològic  a tota la ciutadania arran de la crisi per la Covid-19. La situació de confinament, tenir familiars o amics afectats per la malaltia, el fet de no poder acompanyar als nostres éssers estimats durant l'ingrés hospitalari o la gestió del dol, poden tenir un impacte en salut mental, segons recorda el Departament de Salut.

Des de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre es va habilitar també l'adreça de correu electrònic cartesambcorebre@catsalut.cat per poder enviar missatges de suport tant als pacients com als professionals dels hospitals i centres del territori. Des de la seva posada en funcionament aquesta bústia ha rebut 245 missives destinades als diferents proveïdors, professionals i pacients dels centres de la Regió Sanitària.