Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sanitari fent un test de COVID-19 a un pacient.

Les funeràries revelen la veritable xifra de morts per coronavirus a Espanya

La xifra de morts és molt més alta que les que donen les dades oficials

Les xifres que està deixant la pandèmia de coronavirus a Espanya no paren de patir alteracions, ja sigui per errors de les comunitats autònomes a l'hora de proporcionar les seves dades, pel canvi de mètode de comptabilitzar-les o simplement perquè es van coneixent informacions noves.

L'Associació Espanyola de Professionals dels Serveis Funeraris (Aesprof) ha realitzat un informe amb l'objectiu d'acabar amb els dubtes i proporcionar unes dades fiables sobre la veritable afectació de virus al nostre país. I les seves xifres parlen per si soles. Segons han publicat en un informe, des del 14 de març, quan es va declarar l'estat d'alarma, i fins al 25 de maig,han mort per coronavirus 43.985 persones. D'elles, 27.127 són les oficials que atorguen les comunitats autònomes al  govern central.

Moltes víctimes sense tests

Les 15.876 víctimes restants, segons detallen, són «sospitoses» de coronavirus, és a dir, són víctimes amb els mateixos símptomes o que els metges que els van atendre creien que estaven contagiats però no se'ls va arribar a fer una prova PCR que ho confirmés.

Amb aquestes dades, algunes comunitats autònomes dupliquen el nombre de morts, com Madrid, que passaria de 8.949 morts a un total de 16.591;Catalunya,  qui passaria dels 6.035 oficials als 12.125 que proporcionen les funeràries. De fet, a Catalunya fa setmanes que les funeràries proporcionen les xifres de morts, cosa que no passa a la resta de comunitats, raó per la qual el ministeri de  Sanitat no pot tenir-les en compte per al còmput global.

Les víctimes podrien ser encara més

Aquestes xifres inclourien només les defuncions a partir del 14 de març, però es creu que poden ser-ne moltes  més, ja que hi ha estudis que suggereixen que la Covid-19 podria haver estat circulant àmpliament per Espanya des de molt abans del que es té constància.

El Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III ja va alertar que l'entrada de virus a Espanya es podria haver donat a mitjans de febrer i per 15 vies diferents, el que impedeix poder parlar d'un 'pacient zero' que importés la malaltia al nostre país.

Aquestes dades es veurien corroborades per la primera mort oficial de coronavirus, i és que el primer mort per Covid-19 a Espanya es va notificar el 3 de març, però la víctima va morir el 13 de febrer a València i havia estat ingressat amb pneumònia greu, encara que sense causa coneguda, després d'un viatge al Nepal.

La setmana anterior al 3 de març, el ministeri de Sanitat va canviar els protocols de detecció per realitzar proves a totes aquelles persones ingressades amb pneumònies o problemes respiratoris greus sense causa coneguda. Llavors es va conèixer aquest primer cas, i tot sembla indicar que podria haver-hi moltes més víctimes anteriors a aquest 3 de març que van morir amb coronavirus sense saber-ho.