El reforç del patrullatge de Mossos i Guàrdia Urbana a la Part Alta de Tarragona està donant fruits, segons els cossos policials. Des que a final de novembre es va posar en marxa el dispositiu conjunt Vibio, els delictes violents al nucli històric han caigut un 70% i els furts s'han reduït a la meitat. El cap de la regió policial Camp de Tarragona, el comissari Josep Maria Estela, atribueix la disminució «dràstica» de fets delictius a la presència policial, que assegura que es mantindrà i que hi esmerçaran esforços. El barri també es veu afectat per ocupacions d'habitatges, un fenomen que prolifera arreu i que s'ha disparat sobretot en segones residències. A Salou hi ha hagut un 73% més de casos i, a Cambrils, gairebé un 30% més.
El pla específic conjunt de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Tarragona es va posar en marxa el novembre passat davant la creixent sensació d'inseguretat a la zona i els problemes de convivència derivats de l'ocupació il·legal d'habitatges. Tot i que el dispositiu s'ha aturat durant algunes setmanes pel confinament, fins al moment el balanç que deixa és una reducció del 70% dels delictes violents a la Part Alta des del novembre. Es tracta de fets que ocasionen molta alarma social, com ara estrebades i altres robatoris amb violència i intimidació.
«Encara n'hi ha algun, però els hem reduït dràsticament», assenyala el comissari dels Mossos, Josep Maria Estela. Els furts al nucli històric també han caigut a la meitat durant aquest període. «La nostra presència allà equival a una disminució de fets delictius», sentencia. En el marc del dispositiu Vibio també s'han pogut desmantellar dos punts de venda de drogues. «Tirarem endavant i seguirem amb el dispositiu. I més ara que ve l'estiu i que preveiem que torni a haver-hi turistes. Esperem que vinguin i que hi estiguin segurs», expressa.
Els Mossos d'Esquadra també fan intervencions puntuals en zones conflictives d'altres ciutats del Camp de Tarragona com Calafell, el Vendrell o Reus. En el marc d'aquestes actuacions «quirúrgiques», tal com les anomena el cos, la policia catalana va detenir la setmana passada set persones per tràfic de drogues a l'entorn de la plaça de la Sardana de la capital del Baix Camp, un punt on els veïns fa temps que es queixen d'inseguretat i d'activitats delictives.
Creix l'ocupació de segones residències de la costa
D'altra banda, els Mossos d'Esquadra constaten un repunt de les ocupacions il·legals de segones residències des de principis d'any —no només durant el confinament. En concret, entre gener i maig els casos s'han disparat un 73% a Salou (Tarragonès) i un 29% a Cambrils (Baix Camp) respecte al mateix període de l'any passat. També hi ha hagut més denúncies al Vendrell o a Calafell (Baix Penedès).
«El nombre de segones residències és altíssim i ocupar-ne una és fàcil. Més tenint en compte que els propietaris i els veïns no hi solen viure i que hi van poques vegades l'any. Si no ens n'assabentem en poques hores, poca cosa podem fer», admet el comissari Estela. I és que si els inquilins ja han constituït el seu domicili a l'immoble ocupat, només se'ls pot fer fora amb un procés judicial de desnonament que pot trigar «setmanes o mesos».
A més, una segona residència no és considerada un domicili dins d'un delicte d'usurpació d'un bé immoble, amb la qual cosa ocupar-ne una està tipificada al Codi Penal com un delicte lleu i té una responsabilitat penal baixa —tot just una pena de multa. «Això fa que surti molt barat ocupar una segona residència», lamenta Estela.
Tot i això, a principi de juny els Mossos van poder detenir a Salou una parella jove que havia ocupat un apartament d'un edifici on la majoria d'immobles són de multipropietat. L'home i la dona s'aprofitaven d'aquesta circumstància per robar en altres domicilis del bloc i endur-se'n el televisor i altres objectes de valor.
Preocupació per la «conducta» dels okupes
Segons el comissari Estela, més que l'ocupació en si mateixa el que sovint ocasiona més problemes és la «conducta» dels inquilins. «Hi ha persones que no generen alarma ni estan relacionades amb cap activitat delictiva, però n'hi ha d'altres que sí que tenen conductes que generen inseguretat a la via pública», indica.
Algunes ocupacions problemàtiques estan situades al barri del Serrallo de Tarragona —on dilluns va haver-hi una baralla multitudinària a l'entorn de l'edifici del Rancho Grande—, al carrer Ferrers de la Part Alta o a Sant Salvador. "S'hi trenquen les normes més bàsiques de convivència, hi ha alguna baralla i petit tràfic de drogues", apunta el comissari.
De fet, l'Ajuntament de Tarragona ha endurit la seva postura respecte a les ocupacions que porten associades actituds delinqüencials. Una de les iniciatives que ha engegat és una ronda de reunions amb les entitats financeres que són propietàries dels pisos ocupats. Mentrestant, la policia es compromet a reforçar la vigilància. En el cas del Serrallo, els Mossos asseguren que han incrementat la presència policial fixa a la zona.