Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bloc de pisos

El futur negre de les hipoteques: quan arriba el pitjor i què passarà ara

Els experts creuen que l'euríbor arribarà al 4 % i iniciarà una llarga fase d'estabilització

Els clients d'hipoteques han passat a pagar entre 600 € i 1.000 € més cada mes, i el pitjor encara no hauria arribat. És el futur negre de les hipoteques, que des de la pujada de l'euríbor estan pels núvols. Actualment, es troba al 3,5 %, i la previsió és que continuï pujant.

És el pitjor escenari des de la crisi del 2008 i genera molta incertesa entre clients i al mercat hipotecari. Què és l'euríbor i per què puja? Què pots fer davant d'aquesta situació? Què passarà els pròxims mesos? A continuació, responem totes aquestes preguntes que angoixen la població.

Què és l'euríbor i per què puja?

L'euríbor és l'índex de referència dels bancs per fixar el preu de les hipoteques a tipus variable. Aquest indicador canvia cada dia i és la mitjana dels tipus d'interès dels bancs per prestar-se diners entre ells. La pujada actual és una decisió del Banc Central Europeu per controlar la inflació.

El rècord continua estant en el 5,3 % del juliol del 2008 i, actualment, es troba en el 3,5 %. Els experts creuen que continuarà creixent els pròxims mesos i que podria arribar fins al 4,5 %. Davant d'aquesta situació, els afectats han de fer malabars per pagar la hipoteca.

Quina hipoteca has de contractar?

Al mercat hipotecari hi ha hipoteques variables, fixes i mixtes. Els clients de les hipoteques variables se'n beneficien quan baixa l'euríbor, però en surten perjudicats quan l'indicador puja. A la pràctica, això significa que, un client que pagava 1.000 €, ara ja en paga gairebé 2.000 €.

La millor opció és una hipoteca a tipus mixt, que combina la fixa amb la variable. Tanmateix, ara la majoria de les entitats financeres ja no ofereixen aquesta possibilitat. El que sí que poden fer els clients és renegociar les condicions, sempre que tinguin marge econòmic suficient.

Foto de la maqueta d'una casa damunt de la mà d'una persona.
Hi ha crisi al mercat hipotecari. | Getty Images

Què pots fer si t'afecta?

El govern espanyol ha impulsat recentment en codi de bones pràctiques bancàries. Es tracta d'un codi de compliment obligat per part dels bancs. Entre altres coses, simplifica el tràmit perquè puguis canviar de banc i contractar una nova hipoteca a tipus fix.

A més, s'hi va aprovar un pla de mesures per minimitzar l'augment dels tipus d'interès. Es tracta d'ajudes concretades en reestructuració de préstecs, manca de crèdit i ampliació de terminis de les hipoteques. Així, també hi ha ajudes directes per a famílies amb hipoteques i pocs recursos.

Com afecta la butxaca dels clients?

Una hipoteca variable de 150.000 € a 30 anys augmenta des de 459 € al mes fins als 750 €. Això suposa un encariment de 291 € al mes i de 3.495 € a l'any. En cas d'hipoteques amb un import més alt, l'encariment fins i tot pot rondar els 7.000 € anuals.

Imatge d'una casa de joguina
L'encariment de les hipoteques pot rondar els 7.000 € anuals. | GTRES

Les famílies que cobren com a màxim 29.400 € a l'any i destinen més del 50 % a la hipoteca poden demanar una carència de capital fins a 12 mesos. Això pot ser molt rendible per a aquests afectats, ja que la previsió és que en uns mesos torni a baixar. Però què passarà en el futur?

Què passarà els pròxims mesos?

Les previsions apunten que l'euríbor pujarà fins al 4 % al març i començarà un descens lent però continu. S'espera que a finals del 2024 s'hagi reduït fins al 2,2 %. L'indicador tendirà a estabilitzar-se, encara que el nivell actual pot augmentar els nivells d'endeutament i morositat.

La pujada de les hipoteques no només afecta la butxaca dels clients, sinó també les condicions dels nous contractes. El finançament s'està encarint i dificultant-ne l'accés a moltes famílies, ja que els bancs deixen d'atorgar préstecs si els clients van molt justos de diners.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!