Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Galatea de Reus acull una xerrada sobre les altes capacitats intel·lectuals

El pròxim dimecres 27 de febrer a les 19.00 hores del vespre es presentarà el conte 'Sóc un camaleó!', que tracta sobre les altes capacitats intel·lectuals

Imatge d'arxiu de la Galatea de Reus. | Cedida.

El dimecres 27 de febrer a les 19.00 hores del vespre se celebrarà una xerrada sobre les altes capacitats Intel·lectuals a la llibreria La Galatea de Reus. Les pedagogues Mònica Casellas i Milagros Valera seran les encarregades de dur a terme la jornada, la qual s'estructurarà en dues parts. En la primera, donaran a conèixer les característiques de les persones que tenen aquest tipus de capacitats i com les acull la societat actual. En la segona part, les pedagogues presentaran el llibre 'Sóc un camaleó!'.

La Milagros Valera, pedagoga i logopeda, participarà en la xerrada com a autora del llibre i experta en altes capacitats intel·lectuals. La Mònica Casellas, a més, aportarà un punt de vista molt més subjectiu, tractant el tema des de la visió de mare d'un nen amb alta capacitat intel·lectual. 

L'alta capacitat intel·lectual, un concepte desconegut

Es defineix com un concepte que engloba persones amb característiques intel·lectuals superiors a la majoria de la població, tant quantitatives com qualitatives, independentment de la seva edat. Així doncs, des d'un punt de vista quantitatiu, el coeficient intel·lectual considerat com a normal és d'entre 90 i 110. Les persones que el presenten per sobre de 130 són les identificades com a persones amb una alta capacitat intel·lectual. En el marge restant entre 110 i 130 es troben persones que presenten un alt nivell d'intel·ligència, però que no es considera que tinguin una alta capacitat intel·lectual. Aquestes dades són pertinents a la regió de Catalunya, i poden variar lleugerament en altres.

D'altra banda, des del punt de vista qualitatiu, les persones amb aquest tipus de capacitat presenten alts índexs de memòria, molta creativitat, una gran percepció de la injustícia social, entre d'altres. 

S'han d'adoptar diferents mesures que facilitin l'aprenentatge a les persones amb capacitats diferents

Els alumnes amb alta capacitat intel·lectual requereixen unes mesures educatives diferents  de la resta, les quals els hi facilitin el procés d'aprenentatge. Les principals són tres, les quals —malauradament— no estan vigents en tots els centres educatius.

Les acceleracions de curs corresponen a una d'aquestes mesures. Tenen lloc quan un alumne és bo en totes les àrees i, per tant, es decideix avançar-lo de curs. Donada aquesta situació i prèviament a avançar-lo, s'han d'estudiar factors tals com la seva maduresa, el seu perfil social, l'entorn que l'envolta, entre d'altres, per tal d'assegurar que el mateix alumne i la seva capacitat intel·lectual processaran de manera correcta el salt de curs.

Una segona mesura és l'acceleració parcial. Aquesta es du a terme quan l'alumne destaca en determinades àrees. Així doncs, es potencia una acceleració flexible dels seus estudis, cursant matèries pròpies del seu curs i altres —en les que destaca— de cursos més avançats, corresponents al seu nivell intel·lectual.

La tercera mesura és l'enriquiment o ampliació curricular. En aquest cas els alumnes es troben al grup escolar que els hi correspon per edat, però estudien uns continguts de nivell superior. Aquesta mesura s'empra per alumnes que estan menys preparats a canviar el seu entorn social a l'escola, però que tenen una capacitat intel·lectual superior a la de la resta d'alumnes pertanyents al seu curs.

cartell-xerrada-altes-capacitats-intellectuals-galatea-reus
Cartell de la xerrada sobre les altes capacitats Intel·lectuals a La Galatea de Reus | Cedida
 

De la teoria a la pràctica

Actualment, no totes les institucions educatives presenten mesures adaptatives per a aquest perfil d'alumnat. Tot i ser un tipus de capacitat bastant comuna en l'actualitat, encara es considera llunyà sentir parlar d'altes capacitats intel·lectuals. Segons diverses estadístiques, hi ha una alta  taxa de fracàs escolar de persones amb un coeficient intel·lectual elevat. Això és a causa de l'avorriment a l'escola, al sentiment propi de diferència o a l'exclusió que pateixen pels mateixos companys.

D'altra banda, cal destacar també que no només les escoles s'han d'adaptar a aquest tipus de perfils. L'entorn proper a les persones que presenten una alta capacitat intel·lectual també ha de fer-ho. No són pocs els casos en què els mateixos pares no fan pública l'alta capacitat intel·lectual dels seus fills i, per tant, no s'empren les mesures adients. És necessària una actualització social general pel que fa a aquests perfils «diferents».

Una xerrada per conceptualitzar i conèixer

Les pedagogues Mònica Casellas i Milagros Valera explicaran el concepte d'alta capacitat intel·lectual perquè tots els presents puguin fer-se a la idea del que realment és aquest tipus de capacitat diferenciadora. Són moltes les persones que tenen idees errònies sobre aquest tipus de capacitat, les quals creuen que l'únic sinònim existent és el de ser superdotat. D'altra banda, contextualitzaran com és viscuda des de vessants molt diverses: la social, la familiar i l'escolar, entre d'altres. Aquests i molts altres conceptes són els que, a més, expliquen en el llibre que presentaran el mateix dia, 'Sóc un camaleó!'.

També et pot interessar: