enterro-carnestoltes-valls

Valls s'acomiada del Carnaval amb l'arribada de la Geganta de la Vella Quaresma

La pluja persistent d'ahir al vespre a la capital de l'Alt Camp va fer accelerar i modificar el ritual de l'enterro del Rei Carnestoltes i l'entrada de la geganta de la Quaresma

Com és habitual cada Dimecres de Cendra, Valls clausura les festes de Carnaval d'una forma força singular. Durant tota la jornada, el pati de Sant Roc va acollir la vetlla del fèretre de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, mort a causa dels excessos del passat cap de setmana. La geganta de la Quaresma va arribar per instaurar el període de dejuni i abstinència a la ciutat.

El públic desafia la pluja i acompanya el rei Carnestoltes en el seu enterro

A mesura que s'acostava l'hora de l'enterro, a les portes de l'antic hospital de Sant Roc s'hi va aplegar un nombrós seguici mortuori  amb representants civils, eclesiàstics, ploraneres i familiars del monarca. Cap a les 20.00 h es van obrir les portes de l'edifici i va sortir el sèquit en direcció a la plaça del Blat, al toc de professó amb els grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

enterro-carnestoltes-valls
Seguici mortuori de Sa Majestat el Rei Carnestoltes de Valls | Albert Oliva

 

Un cop arribats a l'Ajuntament, es va procedir a llegir el testament de Sa Majestat i es va cremar el fèretre, d'una manera accelerada, a causa de la pluja constant que queia. El nombrós públic que presenciava l'espectacle es va aixoplugar a les voltes de la plaça.

La geganta de la Vella Quaresma no pot complir amb el riutal de les 49 voltes

Paral·lament, també abans de l'hora prevista a causa de la pluja, des de la plaça de la Sardana, la geganta de la Vella Quaresma va iniciar el seu camí d'entrada a la ciutat  fins a arribar a la plaça de l’U d’Octubre, on va recollir el seguici mortuori de Sa Majestat per arribar a la plaça del Blat. Després de la crema de les despulles del rei estava previst que per 32a vegada, la geganta fes les 49 voltes sobre si mateixa, a toc de timbal, per instaurar el període de Quaresma a la ciutat. La pluja, però, ho va impedir.

Cada divendres de Quaresma les escoles vallenques retiraran una de les arengades del cistell de la geganta

quaresma-valls
La geganta de la Quaresma porta set arengades al cistell | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

Per les festes de Carnaval de 1988 la geganta va sortir per primera vegada al carrer acompanyada per un nombrós grup de timbalers,  a iniciativa de la Unió Anelles de la Flama. Representa una vella geperuda, que té set cames i que porta un gran cistellàs amb una col i set arengades penjades, a més d’un bacallà a la mà. La seva funció és tancar el període de gresca del Carnaval, en una època en què aquesta festa té molta força popular. La geganta no té cap ball (seria un contrasentit, perquè representa precisament l’antiball), però fa un total de quaranta-nou voltes sobre si mateixa al ritme dels timbals.

Fruit també de la tradició que envolta el personatge, durant tot el període quaresmal la geganta resta exposada al vestíbul de l’Ajuntament de Valls, i cada divendres una escola de Valls treu una arengada del cistell. Finalment, el Dissabte de Glòria la geganta és retirada de l’ajuntament i es guarda de nou fins l’any següent.