«El govern de la Generalitat li demanarà de forma formal el govern espanyol que instal·li l'estat d'alarma». Són les paraules del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, d'aquest vespre després de la reunió extraordinària del Consell Executiu. Aragonès ha explicat que s'ha acordat demanat l'estat d'alarma a la Moncloa i que un cop es tingui «s'implementarà un toc de queda nocturn» a Catalunya.
En aquest sentit, ha indicat que l'objectiu és limitar la vida nocturna en espais, on sovint, no es respecten les mesures restrictives, reduir els espais de sociabilitat i evitar interaccions socials «totalment prescindibles en el context actual». «Sinó revertim la tendència ens pot obligar a prendre mesures molt més dures. Ningú és invulnerable a la Covid-19», ha recordat el president en funcions.
Aragonès ha dit que Catalunya necessita «un estat d'alarma descentralitzat on el Govern de la Generalitat sigui l'única autoritat competent». Un fet que ha definit com a «imprescindible», per tal «d'evitar contratemps jurídics injustificats» i aplicar les mesures que calguin per frenar la segona onada de la Covid-19.
D'altra banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que la diferència amb l'estat d'alarma del març és que aquell «va ser unilateral i manllevava les competències de Catalunya». En aquest cas, «és descentralitzat i les competències romanen a Catalunya. La Generalitat serà l'autoritat delegada i competent». Després, segons Budó, es realitzarà un Procicat anunciant les noves mesures, com ara el toc de queda.
La situació de la pandèmia Catalunya
Davant l'augment de contagis dels darrers dies, Aragonès ha reconegut que la «situació és preocupant» i que «l'anticipació és clau». «Fa setmanes advertint d'aquesta situació i estem lluitant de ple, com tota Europa, davant la segona onada de la Covid-19», ha recordat el president en funcions. Per aquest motiu, ha demanat a la ciutadania que es quedi a casa i que limiti al màxim la vida social als contactes imprescindibles.
De fet, Budó ha explicat que a l'inici de la pandèmia «teníem més de 400 persones a l'UCI i el 6 d'abril superàvem a les 1.500. Ara tenim 300 i creixent». Per tot plegat, ha fet una crida a la responsabilitat que espera que serveixi per evitar les imatges que es van veure arreu del territori el passat cap de setmana.