Personal fent tasques de neteja i desinfecció amb mascareta

La Generalitat exigirà un mínim d'1,5 metres de distància a les empreses

Ho ha anunciat el president Torra durant la seva compareixença d'aquest diumenge

La Generalitat aprovarà una resolució «en les properes hores» perquè totes les persones que estan en una empresa durant l'expansió del coronavirus guardin una distància mínima d'1,5 metres, siguin empleats o clients. El president de la Generalitat,  Quim Torra, ho ha anunciat en roda de premsa telemàtica després d'una videoconferència entre el cap de l'executiu central, Pedro Sánchez, i els líders de totes les autonomies. La resolució exclourà els professionals sanitaris, als de serveis socials i als de cossos de seguretat.

Torra planteja un paquet de mesures urgents a Sánchez

Torra  ha plantejat a Sánchez i la resta de presidents autonòmics un paquet de mesures socials i econòmiques per afrontar la situació derivada del covid-19. Es basa en el confinament total; una protecció «absoluta» d'autònoms i ciutadania vulnerable, i la reducció de l'impacte econòmic; i un reforç «equitatiu, transparent i urgent» del sistema de salut.

El president també ha demanat a Sánchez que l'Estat cobreixi un percentatge superior dels sous de la gent afectada per la crisi sanitària, a més d'aplicar una suma compensatòria a les famílies que hagin de reduir la jornada laboral per la suspensió de les classes.  Torra  també troba important modificar la llei d'estabilitat pressupostària i els objectius de dèficit, i el sostre de despesa a comunitats autònomes i administracions locals.

El president de la Generalitat ha demanat un criteri «just» a la Moncloa per al repartiment de material sanitari. També ha posat damunt la taula una moratòria bancària per protegir els autònoms i les petites empreses, a més d'aplicar una cobertura del 100% en els avals d'accés a la liquiditat, així com rebaixar el mínim de 100.000 euros per accedir al finançament. Torra també considera que cal suprimir l'article del Reial Decret d'estat d'alarma que suspèn la portabilitat de numeració i, en canvi, destinar més recursos a la recerca.