Imatge d'arxiu d'una aula

La Generalitat manté la tornada a l'escola per a l'11 de gener a tot Catalunya

El director de Centres Públics, Josep González-Cambray, ha avançat que es realitzarà un cribratge massiu entre els docents

El director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat aquest dimecres que els alumnes tornaran a l'escola a partir de l'11 de gener i ha descartat així tornar a endarrerir l'inici del segon trimestre a les aules. En una entrevista a Catalunya Ràdio, González-Cambray ha defensat que els centres educatius són segurs.

En aquest sentit, ha posat d'exemple els quatre mesos que ja es porten de curs, en què només s'han hagut de confinar el 5% dels grups davant el 95% que ha pogut assistir a classe amb normalitat. El director general de Centres Públics també ha anunciat un cribratge amb PCR entre els 170.000 docents de 5.130 centres educatius del país entre l'11 i el 29 de gener mitjançant automostres que després es remetran al laboratori.

S'està treballant en un cribratge massiu amb PCR als docents

González-Cambray ha detallat que és un projecte que s'està desenvolupant amb el Departament de Salut i que s'iniciarà a partir de dilluns, coincidint amb el retorn a les escoles dels professors i alumnes. Abans, ha dit, els docents hauran rebut formació de com agafar-se la mostra a través d'un frotis nasal. L'objectiu dels cribratges és detectar possibles casos de positius asimptomàtics i tallar la cadena de transmissió del virus.En la primera setmana, les proves es faran en el 45% dels centres, seguit del 35% durant la segona setmana i el 20% en la tercera. D'aquesta manera, també es busca que aquestes proves es facin de manera esglaonada, començant pels municipis grans, i cobrir les places dels positius amb professors substituts.


Consideren que les escoles «han de ser l'últim que es tanqui»

En qualsevol cas, el director general de Centres Públics ha descartat que l'11 de gener les classes no es reprenguin. Ha deixat clar que la Generalitat escolta les opinions dels experts, però ha reivindicat les escoles com un espai segur. «El comportament del virus a les escoles durant aquests quatre mesos ens diu que han d'estar obertes», ha insistit González-Cambray, que també ha deixat clar que els centres educatius «han de ser l'últim que es tanqui» i ha reiterat que «no actuen d'amplificadors».Per González-Cambray, els beneficis de tornar a les classes «superen els riscos» i ha comentat que «no hi ha alternativa que les escoles estiguin obertes per un tema d'equitat i qualitat educativa».

Una vintena d'experts recomanen endarrerir la tornada a l'escola a Catalunya

Cal recordar que, a última hora de dimarts, una vintena d'experts van demanar al departament d'Educació endarrerir la tornada a l'escola, davant la situació «descontrolada» de la pandèmia. A través d'un comunicat conjunt, els impulsors de la petició avisen que la situació epidemiològica a Catalunya és «significativament pitjor» que al setembre, quan es va iniciar el curs, i que el tancament resulta ara «imprescindible» per a evitar nous contagis i abaixar la incidència de la Covid-19

Com a exemple, posen la data de positivitat, que el ministeri de Sanitat recomana que sigui inferior al 5%, però que a Catalunya se situa en el 9.5%. Alhora, el comunicat avisa que les previsions parlen d'un «empitjorament» en els pròxims dies, que podria sumar-se a la nova variant del coronavirus descoberta al Regne Unit, amb una infectivitat «24% superior en el grup de població de 0-9 anys, i d'un 14% en el grup de 10-19 anys».