ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

La Generalitat es planteja prohibir fumar dins dels vehicles privats

El departament de Salut Pública defensa que aquesta mesura reduirà el tabaquisme i també els accidents
La generalitat es planteja prohibir fumar al cotxe | Cedida

 

Prohibir fumar dins dels vehicles, aquesta és la nova mesura antitabac que s’estaria plantejant aprovar el govern de la Generalitat. Això ho ha afirmat, en una entrevista concedida a l’ACN, el secretari general de Salut Pública, Joan Guix. Guix ha destacat la necessitat d'aplicar aquesta mesura per reduir el tabaquisme, que a Catalunya se situa en un 24% del total de població i conscienciar els fumadors dels beneficis que suposa deixar de fumar.   

 

El secretari de Salut Pública ha defensat aquesta prohibició i ha afirmat que no es pot dir que sigui una «agressió» a l’àmbit privat. Joan Guix considera que aquesta mesura disminuirà la sinistralitat i que fumar al volant és tan perillós com menjar i beure al volant, accions que ja estan prohibides actualment.  

10 anys de les lleis antitabac

La batalla contra el tabac va començar a l’estat espanyol fa uns 10 anys, quan es van aprovar les primeres lleis antitabac. Joan Guix comentava sobre aquestes lleis que van suposar «una ruptura» pel fet de legislar sobre el consum de tabac en els espais públics però encara hi ha una «certa permissivitat» en l’àmbit privat.  

 

Imatge del secretari general de Salut Pública, Joan Guix | Cedida

 

Sobre la nova prohibició ha comentat que perquè tiri endavant, tal com va succeir amb les altres lleis contra el tabac aprovades a l’Estat, caldrà buscar consensos. El secretari de Salut Pública ha admès que caldrà consultar Trànsit per establir aquesta prohibició, però ha confirmat que Catalunya té les competències necessàries per poder fer-ho.    

 

Altres mesures reduir el nombre de fumadors

La intenció del departament de Salut Pública no és només aplicar aquesta mesura. S’estarien plantejant també prohibir fumar en instal·lacions esportives a l’aire lliure on, al contrari que en els recintes tancats, encara s’hi pot fumar. La conscienciació dels perills del tabac també seria una altra de les estratègies que voldrien aplicar instal·lant, per exemple, cartells on es pogués llegir: «Gràcies per no fumar».    

 

Guix ha afirmat sobre el tabac que és un dels principals problemes de salut pública, ja que ha reconegut que l’«enemic» al qual s’enfronten és «poderós». Ha valorat la dificultat de lluitar contra una indústria que fa continus esforços per oferir nous productes atractius als fumadors.