Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un control dels Mossos d'Esquadra

La Generalitat tramitarà 140.000 sancions de l'estat d'alarma

Les multes poden anar dels 100 als 600 casos en la majoria de casos

Un control dels Mossos d'Esquadra
Un grup de 100 advocats tramitarà les 140.000 sancions interposades pels Mossos i les policies locals catalanes durant el confinament | cedida

La Generalitat de Catalunya ha reclutat un grup de gairebé 100 advocats que s'ocuparan de tramitar les 140.000 sancions que les policies locals i els Mossos d'Esquadra han interposat en els últims tres mesos a ciutadans que van trencar les ordres de confinament

Així ho ha recollit 'El Periódico', que ha explicat que els advocats són juristes que estaven destinats a altres departaments i que s'han hagut de reclutar davant la gran allau de sancions que s'han interposat.

Segons informen, la intenció d'aquest nou grup d'advocats és que cap de les 140.000 sancions, que no inclouen les de la ciutat de Barcelona, quedi sense efecte. Pel que fa a la capital catalana, serà el Consistori qui tramiti les sancions interposades per la Guàrdia Urbana de la ciutat.

Cal destacar que la Direcció General d'Administració de Seguretat (DGAS) de la Conselleria d'Interior tramita unes 30.000 sancions cada any, motiu pel qual ha estat necessari reclutar aquest grup de 100 advocats.

Així, els ciutadans que hagin estat sancionats  per incomplir la llei durant aquests mesos poden enfrontar-se a multes que poden arribar als 600 euros en molts casos. Les dues lleis que es faran servir de base per a tramitar aquestes sancions són la 22/2011 de Salut Pública i la 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a 'Llei Mordassa'. 

Si prenem d'exemple les sancions  que es poden posar durant la 'nova normalitat' per no portar mascareta en llocs on sigui obligatòria, com ara espais tancats o espais oberts on no es pugui mantenir una distància de seguretat mínima d'1,5 metres, les sancions més bàsiques seran de 100 euros.

En canvi, si els ciutadans van mostrar resistència a l'autoritat en el moment de la sanció, ja sigui per no identificar-se correctament, o per rebutjar les ordres dels cossos de seguretat, la sanció pot augmentar fins als 600 euros

Segons les fonts consultades per 'El Periódico', les 140.000 multes es tramitaran per «respecte als ciutadans que sí que han complert amb les mesures decretades» i perquè saltar-se aquestes mesures ha posat en perill la salut pública. En aquests casos fins i tot es podria obrir diligències penals contra els infractors per atemptats contra les autoritats. 

Són legals les sancions un cop caigui l'estat d'alarma?

A tot l'estat espanyol, la quantitat de sancions interposades per les policies locals, els Mossos, la Policia Foral de Navarra, l'Ertzaintza, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil augmenta fins a superar el milió

Alguns advocats han alertat que les sancions interposades durant  l'estat d'alarma i que no s'haguessin tramitat perdrien vigència amb la caiguda d'aquesta circumstància excepcional, és a dir, a partir del pròxim 21 de juny.

L'Estat, en canvi, defensa que les sancions s'han interposat en virtut de dues lleis ja existents i mencionades anteriorment, la Llei de Salut Pública del 2011 i la Llei de Protecció a la Seguretat Ciutadana del 2015. 

Com que aquestes sancions responen a dues lleis anteriors a l'estat d'alarma i van ser gestionades pels cossos de seguretat habituals, i no pas un cos de nova creació  específic per a l'estat d'alarma, es mantenen vigents i es tramitaran totes. De fet, el mateix govern va rebutjar la possibilitat de crear aquest hipotètic nou cos sancionador abans de decretar l'estat d'alarma, segurament per evitar aquest impediment legal a l'hora de tramitar-les un cop la situació es normalitzés.