A principis d’any la depuradora de la Selva del Camp va patir una avaria que va provocar l’abocament de fangs i aigües residuals a la llera de la riera de Vilallonga del Camp. Aquest succés, segons el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), no es tracta d’un cas aïllat sinó que «és habitual que els pagesos i veïns de la zona vegin aigües brutes infiltrant-se a l’aqüífer del Francolí». Per aquest motiu, els ecologistes exigeixen a l’ACA que es depurin responsabilitats pels abocaments.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Gepec assegura que aquest fet «no és estrany tenint en compte que a aquesta riera hi van a parar els abocaments procedents de diversos polígons industrials i de la mateixa depuradora de la Selva del Camp». Segons els ecologistes, «el paper de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), com administració competent amb funcions de control i inspecció, ha estat -i ho segueix sent- força deficient».
Cal recordar que fonts de l’Ajuntament de la Selva del Camp van explicar a TarragonaDigital que l’incident es va produir fruit d’una avaria en el segon procés del tractament d’aigües, lloc on l’aigua passa dels reactors biològics als decantadors. L’avaria va provocar que els decantadors no funcionessin i va aturar la recirculació de l’aigua.
D’aquesta manera, va sobreeixir el fang cap a l’aigua neta i això va provocar «un vessament discontinu d’aigües residuals». El problema es va resoldre posteriorment i, segons el consistori, després de superar la corresponent inspecció es va procedir a netejar i retirar els sediments.
Gepec, a través d’un comunicat de premsa, indica que «això passa només set mesos després de l’estrena de la nova depuradora d’aigües residuals selvatana, que havia d’acabar amb els problemes derivats d’una instal·lació antiga i insuficient pel volum que havia de tractar». Finalment, els ecologistes asseguren que reben amb freqüències fotografies i vídeos dels veïns de la zona afectada que fan palès que alguna cosa no va bé i lamenten els efectes que pot tenir sobre les activitats agrícoles, la captació d’aigua potable de pous, i la producció d’olors i molèsties a la població.
A més, indiquen que la contaminació a la Riera pot suposar també «un atemptat contra la fauna i flora que habita al tram baix del Francolí». Per aquest motiu, Gepec-EdC exigeix a l’ACA que es depurin responsabilitats pels abocaments.
La CUP de la Selva del Camp exigeix una resposta oberta del consistori
La CUP de la Selva del Camp també s’ha posicionat al respecte i considera que «és de responsabilitat donar una resposta oberta i transparent des del consistori selvatà» i han emplaçat a l’Ajuntament a fer-ho.
Els cupaires assenyalen que la Riera i les aigües subterrànies que s’alimenten de la Riera de la Selva del Camp han estat «un motiu de preocupació constant pel seu mal estat i reiterats vessaments de dubtosa procedència o autorització». La CUP aclareix que en aquest cas es tracta d’una avaria i un error de la nova depuradora i es pregunta «perquè des del consistori no s’han aprofitat de tots els mitjans que disposen per aclarir els fets».
«És necessari generar una alarma? Si no es donen respostes obertes i transparents s’està donant peu a suposicions i generar desconfiança, més encara quan es tracta de temàtiques que són d’elevada preocupació. La ciutadania té dret a conèixer que passa al municipi», ha reblat la CUP en un comunicat.
L'ACA assenyala que els treballs han finalitzat aquest dimecres
En una piulada a twitter, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha assenyalat que les tasques de neteja al tram afectat de la llera han finalitzat aquest dimecres 15 de gener. Per una altra banda, ha indicat que s'estant analitzant els motius que van originar l'incident.