El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha començat, un any més, el projecte de seguiment de la població del corriol camanegre, un petit ocell de la família dels limícoles que nidifica principalment a les platges. Just comença la seva temporada de cria, així que GEPEC-EdC vol fer un seguiment d'aquesta espècie en diverses costes del litoral central-sud català. Per això, ha fet una crida per trobar voluntaris que vulguin col·laborar en alguns dels municipis del Baix Camp i del Baix Penedès adherits a la iniciativa.
L'objectiu d'aquest projecte és vetllar per la conservació i renaturalització de les platges i zones costaneres on té el seu hàbitat el corriol camanegre. GEPEC-EdC. D'aquesta manera, la tasca del voluntariat és explorar les platges per localitzar exemplars i nius de corriol, avisar les autoritats pertinents i instal·lar proteccions provisionals per evitar-ne la predació. Aquesta tasca es compagina amb una altra de divulgació i sensibilització enfocada a la ciutadania, amb la qual es remarca la necessitat de respectar el corriol i tot l’ecosistema litoral on es troba.
Durant la campanya del 2020, atípica per la situació de pandèmia i confinament, el corriol va aprofitar per recuperar territori. Es van fer estudis en una cinquantena de municipis i es van trobar 28 postes, 84 ous i 27 exemplars volanders de corriol. A més, es van poder veure exemplars de l’espècie en indrets on feia 30 anys que no hi niava.
De cara a aquest 2021, es compta amb el suport dels ajuntaments de Calafell, Cunit i Sitges, i enguany s'hi afegeix Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Serà en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol, s’avaluarà l’estat de conservació de les seves platges i es realitzaran actuacions de conservació per protegir l’espècie.
El corriol camanegre, una espècie vulnerable
El corriol camanegre es troba en una situació «problemàtica», segons expliquen des de GEPEC-EdC, ja que es tracta d'un ocell que viu i cria al mateix lloc per on cada dia hi transiten centenars de persones. La pressió turística a les costes, a la qual s’hi sumen altres perills animals (com la predació de gossos i gats cap als ous i pollets del corriol) fa que moltes cries no arribin a l’edat adulta. Això ha convertit el corriol en una espècie vulnerable que, tot i ser estar protegit a tots els nivells, segueix en un preocupant estat de conservació al litoral tarragoní.
Per això, aquesta campanya del GEPEC-EdC vol millorar la nidificació del corriol camanegre, salvaguardar els seus nius, augmentar la tranquil·litat de les àrees de nidificació, l'alimentació i el descans de les parelles, així com obtenir dades per afavorir la seva conservació. Igualment, l’entitat defensa que una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie i promou un canvi de dinàmica a les platges, ja que es respecten les restes d'algues i plantes que aporten nutrients i microorganismes vitals per l'alimentació del corriol, així com la regeneració dels ecosistemes dunars i la seva vegetació.