Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Denuncien l’espoli d’oliveres centenàries i mil·lenàries a les Terres de l’Ebre

Reclamen al govern català que impulsi una llei de protecció d'aquests arbres

Imatge d'unes oliveres mil·lenàries a Ulldecona.
Imatge d'unes oliveres mil·lenàries a Ulldecona. | TarragonaDigital

 

El GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) – Ecologistes del Sénia i Salvem lo Montsià denuncien que a Catalunya les oliveres monumentals segueixen sense gaudir de cap protecció legal, mentre que al País Valencià sí que les han dotat de protecció legal. D’aquesta manera, exigeixen al Govern de la Generalitat, al Parlament i als partits que duguin a terme accions per tal de protegir aquests arbres.

Els ecologistes posen en relleu que les oliveres monumentals, centenàries i mil·lenàries de la Sénia han rebut, recentment, importants reconeixements internacionals. Per una banda, el reconeixement de Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) de la FAO, pertanyent a l’ONU. A més, la tècnica de la pedra seca va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Tot i aquests reconeixements, però, les oliveres manquen de protecció legal a Catalunya.

L’any 2005 es van comptabilitzar fins a 1.668 oliveres monumentals, de les quals una part ara ja estan desaparegudes, però els ecologistes denuncien que l’espoli d’aquests arbres és un fet que ja ve de lluny. Critiquen els governs catalans per no haver aprovat encara cap llei de protecció de les oliveres monumentals.

Un dels camions de l'empresa Cultius Ponç sortint, carregat d'oliveres monumentals, podades i netejades, arrencades a Ulldecona.
Un camió sortint carregat d'oliveres monumentals, podades i netejades, arrencades a Ulldecona. | ACN

 

Denuncien que cada dia s'arrenquen oliveres per ser venudes

Aquesta desprotecció que pateixen les oliveres, asseguren, ha provocat un augment de l’espoli d’aquests arbres a les Terres de l’Ebre. Denuncien que oliveres mil·lenàries i centenàries són arrencades diàriament per ser venudes a Europa. A més, acusen els ajuntaments i administracions públiques de ser els mateixos «tractants d’oliveres», ja que són utilitzades «per guarnir places i passejos amb oliveres mil·lenàries espoliades a les Terres de l’Ebre».

Els ecologistes lamenten la seva implicació en l’intent de millorar propostes de llei però que finalment no acaben arribant a port. Recentment el PSC va presentar una proposta de llei de protecció de les oliveres, la qual els ecologistes van analitzar i proposar millores. El document va ser entregat als partits perquè fessin esmenes, però finalment els grups d'ERC i Junts per Catalunya van presentar una esmena a la totalitat per fulminar la proposta de llei del PSC. 

Per tot, les entitats GEPEC-Ecologistes de Catalunya, Salvem lo Montsià i Ecologistes del Sénia reclamen que «cal una llei urgent per protegir el que encara queda del patrimoni de les oliveres monumentals i un dels paisatges agrícoles més vells i alhora més bells del món». Asseguren que cal una tramitació d'urgència del projecte de llei de protecció. A més, aquesta protecció, afirmen, acabaria beneficiant la pagesia i la producció i posicionament de l’oli dels territoris. Demanen, així, que el Govern, Parlament i partits catalans assumeixin les seves tasques i responsabilitats i que escoltin les veus internacionals que demanen que les oliveres monumentals i el seu paisatge siguin preservats i protegits.