La Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser de Valls commemora, aquest 2021, el 70è aniversari de la seva fundació. El 1951, gent del món de l’esport local, vinculada a Educación y Descanso, van crear aquesta germandat i per la Setmana Santa d’aquell mateix any van encarregar el misteri a Josep Busquets i Òdena, per poder desfilar per primera vegada a la professó del Divendres Sant de 1952.
El misteri representa la tercera paraula de Jesús en la Creu, «Aquí tens la teva mare» i consta de tres imatges, el Crist crucificat i les figures de Sant Joan Evangelista i la Mare de Déu. La germandat va sortir fins a l’any 1968 i a partir de 1973 i fins al 1979, el misteri concorre a la professó del Sant Enterrament acompanyat per una altra germandat.
El 2003, l’entitat es reorganitza amb la represa de la Setmana Santa vallenca i aquell any surten 8 persones amb vesta. Segons Salvador Costa, l’actual president de l’associació, «si es compara la participació del primer moment de la represa amb l’actual, on surten uns 70 germans, resulta evident que hi ha hagut un creixement que cap altra confraria vallenca ha experimentat, i això vol dir que les coses s’han fet bé».
«El 2006 es compleix el somni»
La Setmana Santa de 2006 suposarà un abans i un després per aquesta germandat, ja que arran de portar el misteri del Sant Crist a les espatlles, i es nota un creixement exponencial en el nombre de germans que sortiran a la professó. «El distintiu principal de la germandat és la nostra manera de viure la fe i «la banda de tambors, portar el misteri a espatlles i defensar la caputxa són tres elements que defineixen la nostra manera de fer i suposen un gran reclam per a la ciutat», exposa Costa.
Pel que fa als actes en els quals participa la germandat, a banda de la professó del Sant Enterrament i els viacrucis tradicionals de Setmana Santa, l’entitat és present en molts esdeveniments al llarg de l’any, ja sigui amb parades al carrer o impulsant la nova festa de la Mare de Déu del Roser, segona titular de l’associació.
De fet, una altra de les singularitats de la germandat que evidencia Salvador Costa és que el pas de la Mare de Déu és portat únicament per dones, «un fet que ha fet més palès que mai la igualtat dins de la Setmana Santa i això ha propiciat que la nostra entitat hagi estat seleccionada com a finalista en el certamen ‘Mujeres Cofrades’ de la ciutat de Cartagena, a Múrcia.
«La Setmana Santa de Valls va a la baixa en participació»
«Valls ha de fer una Setmana Santa amb més actes i les germandats no només han de ser actives uns dies concrets», afirma el president del Sant Crist de Lepant. En aquest sentit, en els últims anys s’ha patit un degoteig constant en la participació a la professó i la pandèmia ha agreujat molt més aquest fet, amb la qual cosa «pot haver-hi confraries que no puguin sortir a curt termini si no es fa un treball intens per fer actes de carrer que cridin gent nova i aspirants» afegeix.
Per altra banda, des de l’entitat vallenca s’insisteix en el fet que la caputxa hauria d’estar permesa el Divendres Sant per part de totes les confraries i germandats, ja que l’anonimat que ofereix aquest complement permetria una participació molt més gran en la professó, un fet que ha quedat més que evidenciat en la tònica de les activitats de la germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser.