Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les Germanetes dels Pobres a Reus celebren 150 anys d'història a la ciutat

El centre geriàtric dóna assistència a 75 persones fent que el seu dia a dia sigui el més variat possible

Tots els anys fan una festa en honor a la creadora, Joana
Tots els anys fan una festa en honor a la creadora, Joana Jugan| Laia Riba

 

Durant 150 anys l'entitat reusenca de les Germanetes dels Pobres ha donat servei acollint a persones amb dificultats econòmiques, en aquests moments té la competència de residència d'ancians i enguany celebra els 150 anys d'activitat constant a Reus. Una entitat més que consolidada a la ciutat i que serveix de referència per altres entitats de les mateixes característiques. A banda de la tasca de geriàtric també realitzen activitats socials i solidàries. 

Milers d'usuaris a les Germanetes dels Pobres de Reus

Aquesta institució va aterrar a la capital del Baix Camp l'any 1868. Primerament es va situar al carrer de Santa Paula, i posteriorment ja es va traslladar on està a ara, al passeig de Sunyer a Reus. La directora del centre, afirma que van començar la seva activitat al Santuari de Misericòrdia col·laborant en tasques de beneficència i després, ja van establir-se a un local fixe al carrer de Santa Paula. Com amb el temps es va quedar petit, van passar al passeig de Sunyer. Aquesta entitat és de llarga trajectòria a la ciutat, s'ha consolidat en el panorama reusenc i ha atès milers de persones.

Quan l'entitat es va instal·lar al passeig de Sunyer, «estava als afores de la ciutat perquè es buscava tranquil·litat, però Reus ha anat creixent i ara estem al centre», explicava la directora actual del centre Sor Maria Jesús Pilar. «Hem passat èpoques dolentes, com la Guerra Civil on el centre va ser lloc de resguard de molta gent», afegia la mare superiora. Les àrees es van anar ampliant i a causa de la demanda es va construir un nou edifici, la capella i es va refer el jardí. 

150 anys de les Germanetes dels Pobres a Reus
150 anys de les Germanetes dels Pobres a Reus | Laia Riba

 

Actualment aquesta entitat solidària compta amb 16 germanes que estan al servei dels ancians. A més, hi ha un personal de 40 persones, siguin professionals del sector o voluntaris, que vetllen pels 75 avis i àvies de la residència que actualment viuen en les seves instal·lacions. 

Finançament a través de donatius i caritat

Dues persones cada matí es dediquen a  buscar finançament de manera voluntària pels carrers de Reus, siguin a empreses, entitats o persones particulars, així ho afirmava la mare superiora Sor Maria Jesús Pilar i directora actual del centre. Aquestes persones busquen el finançament de l'entitat i asseguren que no acostuma a tenir gaires problemes econòmics, a més molts dels avis que passen per la residència deixen part de la seva herència a les Germanetes dels Pobres. 

Pessebre cedit per un dels usuaris de les Germanetes dels Pobres a Reus
Pessebre cedit per un dels usuaris de les Germanetes dels Pobres a Reus | Laia Riba

 

La seva acció social i solidària ha estat de referència a la ciutat en moltes vegades,  han rebut premis per la seva activitat i s'ha agraït la seva labor  en reiterades ocasions. La llista per poder accedir com a usuari a les Germanetes dels Pobres cada cop és més llarga, ja que moltes persones fa molts anys que estan convivint al centre. 

Activitats i instal·lacions que faciliten la vida dels usuaris

«Tenim avis que porten molts i molts anys aquí, i com som relativament pocs considerem que tots junts som una família»,  comentava Sor Maria Jesús Pilar. En aquests moments disposen de 75 places a la residència, totes completes i amb llarga llista d'espera. Els usuaris realitzen diverses activitats cognitives per desenvolupar les seves habilitats.  Disposen d’instal·lacions tan diverses com un gimnàs, una perruqueria, un teatre, la cafeteria o fins i tot una biblioteca on cada dia llegeixen el diari.

Les diverses sales del centre fan més que el dia a dia sigui més divers
Les diverses sales del centre fan més que el dia a dia sigui més divers | Laia Riba

 

Però la zona on se senten més còmodes i on passen més hores són els jardins exteriors, on poden passejar sense cap problema. A més, aquelles persones que vulguin poden sortir per la ciutat a passejar o visitar botigues. D’altra banda, des de les Germanetes dels Pobres  també fan moltes excursions i sortides, ja que intenten que els usuaris «no tinguin un dia a dia monòton», explicava la mare superiora Sor Maria Jesús Pilar. 

Una nova zona enjardinada pel benestar dels usuaris

Fa 10 anys que les Germanetes dels Pobres de Reus va estrenar noves instal·lacions: es va realitzar una millora al jardí del centre fent així que els usuaris puguin gaudir d'una estona a l'aire lliure o mentre els visiten els familiars. Aquesta va ser una de les  principals millores,  però també es van reformar les sales interiors.

La zona dels jardins és la més utilitzada pels usuaris
La zona dels jardins és la més utilitzada pels usuaris | Laia Riba

 

Des de l'entitat expliquen que a banda del tractament mèdic intenten fer passar l’estança dels usuaris a les Germanetes dels Pobres de Reus el millor possible amb jocs, sortides i activitats cognitives. D'altra banda, expressen que hi ha usuaris que fa molts anys que estan al centre i que al final els hi agafen afecte, «som una família i volem ser la família dels avis i àvies», explicava Sor Maria Jesús Pilar.

Activitats socials i solidàries

A banda de l’acollida d’avis i àvies, les Germanetes dels Pobres organitzen diverses activitats socials i solidàries al centre. Fan recollides de menjar, munten on venen diversos objectes fets pels usuaris de la residència amb l'objectiu de recaptar fons, bàsicament destinats a comunitats africanes amb necessitats. A més diversos comerços, empreses i entitats destinen diners a les Germanetes dels Pobres per ajudar als usuaris i les seves famílies.

Els usuaris fan treballs manuals que després es venen i els diners van per causes de beneficència.
Els usuaris fan treballs manuals que després es venen i els diners van per causes de beneficència. | Laia Riba

 

La responsable del centre, Sor Maria Jesús Pilar, comentava que cada usuari té la seva característica. «Un home ens munta el pessebre tots els anys, l’altre pinta les felicitacions, una dona porta la vida cosint, i cadascun té un paper essencial per l’entitat», comentava la mare superiora.