Els germans grans són els més intel·ligents

Les capacitats cognitives poden veure’s influïdes per l’ordre en què naixem

lguns estudis indiquen que els germans grans de mitjana tenen un QI més alt
Alguns estudis indiquen que els germans grans de mitjana tenen un QI més alt | Crecerfeliz.es

 

A la Universitat d’Oslo es va conduir un estudi de la mà de Tor Bjerkedal que afirma que l’ordre dels germans en néixer té una relació amb el seu quocient intel·lectual. Aquesta investigació va arribar a la conclusió que els germans més grans de les famílies en general són més intel·ligents que els germans petits.

Els germans, com més grans més intel·ligents?

La investigació va aparèixer publicada a la revista ‘Science’, que afirma que, de mitjana, el quocient intel·lectual dels germans més grans que es van estudiar era una mica superior al dels germans més petits. Així, els resultats de l’estudi van mostrar que els germans grans tenien un QI mitjà de 103,2, els germans mitjans el tenien de 100,4 i, finalment, els germans petits de mitjana tenien un QI de 99.

La intel·ligència és genètica o s’estimula?

Abans de la investigació noruega, un estudi de l’Escola de Medicina i Psiquiatria pertanyent a la universitat nord-americana de Pittsburg que va dirigir Bernard Devlin va mostrar que els gens únicament conformen el 48% del QI dels individus, mentre que el 52% restant es deriva de l’atenció prenatal, l’educació i el context vital.

Aquest estudi va examinar els casos de diferents integrants de les forces armades de Noruega i, posteriorment, va concloure que l’ordre dels germans en néixer no és l’element clau a l’hora d’interpretar els resultats, perquè només caldria que el germà més intel·ligent exercís el rol de germà més gran encara que hagués nascut en una altra posició.

Tal com hem dit, cal remarcar que es tracta d’una tendència general que es fonamenta en diverses mitjanes estadístiques i, per tant, poden haver-hi moltes excepcions de germans grans que tenen un quocient intel·lectual més alt que el dels germans més petits. De fet, la intel·ligència constitueix un constructe d’una gran complexitat, i hi ha molts factors diversos que influeixen a l’hora de desenvolupar les capacitats cognitives de cadascú.

El concepte d’intel·ligència, ben controvertit

El concepte d’intel·ligència provoca una gran discrepància entre la població i els experts. Hi ha models molt diversos que volen oferir una explicació sobre la manera i els motius que tenen els individus de mostrar aquesta qualitat.

Dins d’aquest estudi, hem utilitzat el plantejament més clàssic sobre la intel·ligència, que atorga una gran rellevància a la capacitat calculadora i de raonament verbal de les persones. Aquests dos aspectes es mesuren de manera senzilla i, per això, els resultats que produeixen —en una escala amb 100 com a valor mitjà— s’estandarditzen.

A banda d’això, hi ha alguns models que ofereixen una visió més integral de la intel·ligència, posant èmfasi també en determinats aspectes que són impossibles de mesurar de manera senzilla: intel·ligència corporal, inter i intrapersonal, musical, etc.

  • També et pot interessar: Les 14 millors pel·lícules sobre intel·ligència emocional

La genètica no ho és tot

Hi ha algunes altres investigacions que parlen de la intel·ligència en els germans i ens diuen que hi ha un element essencial per tal d’explicar que els germans més grans siguin més intel·ligents: el fet d’haver de fer de tutors dels germans més petits pot ajudar-los a desenvolupar més les capacitats cognitives i, d’aquesta manera, augmentar el QI.

Sigui com sigui, es tracta d’una investigació que només ens aproxima a aquesta qüestió tan interessant i que caldrà continuar examinant.

  • Traducció de: Los hermanos mayores son más inteligentes que los hermanos menores

Comentaris

envia el comentari