El cos d'Agents Rurals podrà dur armes a partir de la tardor

El nou Pla Estratègic té l'objectiu d'adaptar el cos als reptes actuals, augmentar la plantilla i reforçar-ne l'estructura

La Generalitat de Catalunya va aprovar dimarts el nou Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals 2019-2014, conegut com el PECAR, que té com a objectiu consolidar i adaptar el cos als nous reptes actuals. El pla preveu tirar endavant el Reglament d’armes, que està previst per la tardor, 300 places per a nous efectius fins l’any 2024.

Regulació de l'ús de les armes

El reglament   regularà l’ús que els agents podran fer de les armes i també hi constaran les mesures de seguretat necessàries. Els agents ja disposaven d'armilles antibales i d'un curs de formació bàsica, però fins ara no podien portar pistoles ni porres, una situació que a partir de l'aprovació del reglament prevista pel tercer trimestre d'aquest any, hauria de canviar. Un pla que s’aprova dos anys després del doble crim d’Aspa, en el qual dos agents rurals van morir després de ser disparats per un caçador sense llicència.

Cal tenir en compte que les mesures de contenció de la despesa dels últims anys ha fet que el nombre d’agents hagi passat de 527 a 496 i que l’última convocatòria de places es va fer el 2009 amb la incorporació només de 30 agents. La manca de convocatòries, a més, ha provocat un envelliment progressiu del col·lectiu i actualment la mitjana d’edat és de gairebé 50 anys. 

Rurals

 

Teresa Jordà, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, explica que el PECAR «consolidarà i potenciarà el cos» i a més permetrà «adaptar-lo a les necessitats i reptes actuals». En l’informe analitza la situació en la qual es troba el cos actualment i destaca algunes de les mancances, com per exemple el deteriorament de la flota de vehicles o l’envelliment del cos. La consellera també s’ha expressat al Twitter on ha volgut comentar el valor de la tasca que realitzen els agents rurals en «uns anys de dificultats»  on han estat els professionals qui ha mantingut el nivell de servei i l’han millorat.

Entre els objectius del PECAR, es troba el d'aconseguir una estructura organitzativa més forta desplegant totes les categories professionals i els diferents grups funcionals del Cos,  així com reforçar l’estructura tècnica i administrativa, i revertir el deteriorament de la flota de vehicles.

També et pot interessar...