La propera variant del coronavirus podria ser més contagiosa que òmicron. Així ho estimen els científics, que demanen no abaixar la guàrdia en un moment en què s'estan relaxant les restriccions.
Aquests experts qüestionen la manera com s'està gestionant la pandèmia. Es pregunten si ha arribat l'hora de conviure amb el virus o si encara és imprudent flexibilitzar les mesures de contenció. A la majoria de països ja s'han anat eliminant gradualment la majoria de restriccions.
El futur de la pandèmia del coronavirus genera molts dubtes. Lawrence Young, viròleg de la Universitat de Warwick, a Anglaterra, creu que «aquestes variants podrien causar malalties més greus" i «més morts que les soques anteriors».
Rebutja la idea que hi hagi «una evolució lineal del virus d'alfa a beta, delta i òmicron». La creença que aquestes variants vagin sent més lleus és «incorrecta».
Mark Woolhouse, de la Universitat d'Edimburg, s'expressa d'una manera semblant. Admet que no sap de quina part de la covid provindrà la pròxima variant. «L'òmicron no prové de la delta, prové d'una part completament diferent de l'arbre genealògic del virus», assenyala.
En vista d'això, «no sabem la patologia que pot tenir. Podria comptar amb una simptomatologia més lleu, però també podria ser més gran».
David Nabarro, membre de l'OMS, explica que «hi haurà altres variants després d'òmicron, i, si són més transmissibles, dominaran. A més, poden provocar diferents patrons de malaltia, poden resultar més letals o tenir conseqüències a llarg termini».
Per tant, entre la comunitat científica hi ha molta incertesa sobre com poden ser les futures soques del virus. I això és una cosa que han de tenir en compte els països, que en aquests moments estan aixecant les restriccions.
Hi ha qui sosté que les variants del coronavirus es tornaran més lleus amb el temps, sobretot després de la irrupció d'òmicron el novembre del 2021. El professor Young recorda que «una nova variant podria resultar fins i tot més perjudicial que la delta, per exemple».
És un senyal per a estar atents, per a no relaxar-se en excés. En qualsevol moment pot sorgir una soca amb més capacitat de transmissió i més letal.
Nabarro sosté que la pandèmia encara té un «llarg camí per recórrer». Des que va començar, «els que governen influeixen en l'impacte de la pandèmia a llarg termini per mitjà de les accions que prenen ara».
Considera que el més prudent seria «encoratjar les persones a protegir-se a si mateixes i protegir els altres de manera constant». Si això no passés, seria «una aposta amb conseqüències potencialment greus", afegeix l'enviat especial de l'OMS.
El coronavirus provoca cansament, però no es poden relaxar les mesures
El coronavirus ha provocat esgotament entre la ciutadania. Les restriccions, les limitacions de moviment o l'ús de la mascareta han afectat moltes persones. I és un fet que els experts admeten.
No obstant això, consideren que relaxar les mesures de prevenció és una mica perillós. Molts països ja ho estan fent, i els experts creuen que és massa aviat per a fer-ho. Sobretot pel desconeixement que hi ha sobre l'evolució de la pandèmia.
Benjamin David, especialista en malalties infeccioses a l'hospital Raymong Poincaré (França) veu lluny la fi de la crisi. Vaticina la «possibilitat que el virus torni la tardor que ve a l'hemisferi nord» i demana a les autoritats polítiques que tinguin més paciència abans de donar per superada l'emergència sanitària.
Tot i que sembli que el coronavirus ha desaparegut, aquesta sensació és totalment errònia. Continuen registrant-se morts diàriament, i l'aparició de noves variants serà el més comú en el futur.