Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Gerra d'aigua freda sobre la sisena onada a casa nostra: risc 'molt alt'

Les dades notificades aquest dilluns per Sanitat reflecteixen una alarmant situació sobre la sisena onada

Espanya ha tornat a assolir aquest dilluns 17 de gener un rècord de contagis de covid durant un cap de setmana. Amb la incògnita que tenen tots els ciutadans de saber fins quan s'allargarà aquesta sisena onada, Sanitat donava un nou cop a les prediccions més positives dels experts.

I és que el nombre de contagis notificats a Espanya ha arribat als 331.467 casos en només tres dies. Aquestes dades tan elevades de contagis de covid suposen 40.000 proves positives més que les registrades el cap de setmana passat.

Un carrer ple de gent amb mascareta
La sisena onada segueix provocant una alta incidència a Espanya | EP

Per això, la preocupació és màxima entre els sanitaris en veure que el final de la sisena onada no arribarà tan de pressa com es podia preveure.

De moment, el pic de la sisena onada s'espera per a la setmana que ve, en anar a una velocitat cada cop més baixa. Després de sumar més de 2,9 milions de contagis en només sis setmanes, la variant òmicron mostra lleus signes de començar a baixar la seva incidència en algunes regions.

Rècord de contagis notificats en un cap de setmana

Així mateix, la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants va arribar aquest dilluns a un altre rècord. La taxa ja arriba als 3.397 punts després d'augmentar 205 punts aquest cap de setmana. Tot i això, aquesta pujada és més lleugera comparant-la amb el cap de setmana passat, quan va pujar en tres dies 267 punts.

Carolina Darias en una roda de premsa
Sanitat ha notificat un rècord de contagis | GTRES

Un altre aspecte que atén un possible descens és la incidència acumulada a set dies. És un indicador on tots els experts es fixen per veure si hi ha un canvi de tendència. Val a dir que la incidència a set dies va començar a baixar just fa una setmana.

Alguns experts consultats per l'Agència Efe consideren que la sisena onada del coronavirus està perdent ritme. Rafael Toledo, expert en immunologia, opina que s'està «arribant al final» d'aquesta onada perquè la incidència a set dies «està baixant».

«Si no hem arribat al pic, estem arribant, està començant a estabilitzar-se i arribant a un altiplà que suposo serà curt i baixarà de pressa. És el que està passant amb òmicron a tots els països», ha explicat Toledo. D'altra banda, aquest 17 de gener s'han sumat al registre de Sanitat 234 noves morts, davant de les 202 de dilluns passat.

Aquesta és la situació actual als hospitals espanyols

Un assumpte que preocupa i molt els responsables de Sanitat és la situació que travessen els hospitals. Actualment, hi ha 18.821 pacients ingressats i positius en covid a Espanya i 2.251 a les UCI.

La taxa d'ocupació de llits de pacients amb covid arriba al 15,13%, pujant més d'un 1% des de divendres passat i estant en 'risc molt alt'. Pel que fa a les UCI, la taxa arriba al 23,83%, un creixement del 0,20% respecte a divendres passat i continua en risc alt.

Detall de la mà d'una persona damunt de la d'una dona gran a l'hospital
Els hospitals espanyols estan cada dia més saturats | Getty Images

La pressió a les UCI serà els propers dies un dels indicadors claus, ja que tot apunta que es produirà una pujada d'ingressos. La setmana passada van començar a rebre els infectats de la nit de Cap d'Any i aquesta setmana ingressaran els del dia de Reis.

Per contra, la taxa de positivitat a Espanya es col·loca en el 40,34%, davant del 40,96% del divendres 14 de gener. L'Organització Mundial de la Salut aconsella que aquesta variable estigui per sota del 5% perquè estigui més «controlada» la propagació del coronavirus.

Finalment, Salvador Peiró, expert de la Generalitat Valenciana en covid, sosté que s'ha «desaccelerat notablement la transmissió. Considera probable que en pocs dies entrem a l'altiplà o fins i tot hi hagi un descens», ha pronosticat.