Gerro d'aigua freda a la gent que va demanar l'ingrés mínim vital

510.000 persones l'han sol·licitat en les últimes tres setmanes

Foto de el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una roda de premsa
El ministre d'Inclusions, Seguretat Social i Migracions ha donat una mala notícia | Catalunya Diari
 

El coronavirus ha deixat a l'atur a milers de persones d'Espanya i moltes altres s'han vist afectades indirectament per la crisi econòmica que també ha generat la pandèmia. Per tal d'ajudar a aquestes famílies, el govern va decidir aprovar l'ingrés mínim vital. Ara, el ministre d'Inclusions, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà, anuncia que han rebut en només tres setmanes 510.000 sol·licituds per rebre aquest ingrés, una xifra que sobrepassa totes les seves previsions. 

Es rebutjaran la meitat de sol·licituds

El govern no s'esperava una allau tan gran de peticions, i ja ha anunciat que la meitat dels casos seran rebutjats perquè no compleixen els requisits exigits. Per tal d'accelerar els tràmits i que les famílies afectades comencessin a cobrar l'ajuda el més aviat possible, el govern va acceptar com a validació inicial una declaració de responsabilitat, encara que també va advertir que després s'hauria d'adjuntar la documentació requerida. A més a més, van avisar que s'imposarien sancions davant els intents de frau

José Luis Escrivà ha dit que per experiències anteriors estimen que almenys el 50% no complirà amb els requisits, el que suposa que 255.000 d'aquestes sol·licituds seran rebutjades. Tot i això, encara no es coneixen les xifres finals de beneficiaris, ja que el Ministeri està encara treballant amb les comunitats per conèixer les dades dels beneficiaris de les rendes mínimes autonòmiques. «Estem treballant perquè ens puguin transferir les dades i veure d'ofici quants compleixen els requisits», assegura el ministre. 

Els requisits que es demanen són la vulnerabilitat econòmica, un sol titular per unitat de convivència major de 23 anys i menor de 65 llevat que tingui menors a càrrec, i un mínim de tres anys de residència a Espanya i dotze mesos d'alta a la Seguretat Social. L'ingrés mínim vital estableix un nivell de renda garantible diferent per a cada tipus de llar. Per exemple en el cas de les llars unipersonals, es fixa en 5.538 euros l'any, l'equivalent a una prestació no contributiva. 

Suport a Nadia Calviño

A més a més, el ministre ha volgut donar el seu suport a la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, després de la seva derrota en les votacions per presidir l'Eurogrup. Escrivà ha remarcat que la decisió es va decantar per un vot, però ha recordat que Calviño tenia el suport dels governs que representen la major part de la població europea. «En això de les decisions de la governança europea en les votacions hi ha diferents nivells d'equilibris, sud-nord, països petits i països grans, orientació política dels governs. Es barreja tot».


Comentaris

envia el comentari