Deixem enrere un any marcat per una pandèmia que segurament encara estarà present entre nosaltres durant aquest any 2021. Una pandèmia causada per la ràpida expansió d’un virus que podria ser conseqüència de l’alarmant pèrdua de biodiversitat que està provocant la humanitat. Així ho explica el doctor Fernando Valladares en una entrevista a ‘El Confidencial’: “El coronavirus pot ser el pròleg del que ens espera si no canviem la nostra relació amb la naturalesa”.
En aquest àmbit totes les administracions hi tenim una gran responsabilitat; cal tirar endavant polítiques que permetin la preservació i millora del nostre entorn per a fomentar la conservació de la biodiversitat. Tancàvem el 2020 amb una bona notícia per al Baix Gaià: a finals de novembre la Generalitat anunciava la compra dels terrenys de la plana del Vinyet. Amb aquesta adquisició es tanca la porta a l’especulació i comença un procés de recuperació d’un gran espai natural al nostre litoral que permetrà ampliar el bosc de ribera de la riba esquerra del riu Gaià i guanyar un sistema de llacunes litorals, dos ecosistemes molt maltractats en el nostre país.
Aquest projecte de recuperació de l’ecosistema litoral està en sintonia amb el canvi de rumb que hem donat a la gestió de la platja d’Altafulla. Des d’una visió de la platja com a sistema natural del qual en podem gaudir de manera respectuosa, posant accent en la seva naturalesa d’ecosistema dinàmic. D’aquesta manera, tenint en compte el seu paper com a sistemes naturals, aconseguim una gestió amb visió de futur i tenint en compte el context global del canvi climàtic.
Grans projectes de recuperació d’espais naturals com els del Vinyet i petites actuacions com les d’un canvi de visió en la gestió de sistemes naturals com el de la platja d’Altafulla són necessaris per a canviar la nostra relació amb la naturalesa (com deia el doctor Valladares) i frenar la pèrdua de biodiversitat. Esperem que aquest nou any que comença en veiem més exemples.
Alba Muntadas Olivé és coalcaldessa d’Altafulla