Primer pla d'unes mangueres d'una gasolinera.

Gir sobtat en totes les benzineres catalanes: les ha agafat per sorpresa

Les principals empreses de combustible es preparen per al que encara ha d'arribar

Les benzineres espanyoles han patit un important canvi les últimes hores que ha agafat a tothom una mica desprevinguts. Després de diverses setmanes advertint de la gravetat de la situació, tot ha fet un gir inesperat en qüestió de dies. Ni Repsol ni Cepsa s'esperaven el que ha passat.

Recentment els combustibles han donat un lleuger respir als conductors. El dièsel ha experimentat una reducció del 2% respecte al 2022, quan va patir un increment del 22%. Ara mateix es troba en una posició molt semblant a la del març de l'any passat.

Però com sol ser habitual, totes les mirades continuen molt pendents de Rússia. El 5 de febrer passat va entrar en vigor el veto de la Unió Europea a les importacions de petroli per part d'aquest país. Tot feia indicar que el cost dels carburants tornaria a experimentar una pujada important, però de moment s'aprecia una contenció.

Una altra de les novetats que ens deixa el mercat de les benzineres és que el dièsel torna a estar per sota de la benzina. S'està pagant a una mitjana d'1,618 euros davant dels 1,644 euros de la gasolina. Es pot dir que ens apropem a la normalitat. Trobem tres motius bàsicament que poden explicar aquesta nova tendència.

Dona repostant en una gasolinera
Els preus dels combustibles han patit una reducció les últimes setmanes | Getty Images

Els països van acumular prou combustible

Des de fa temps es coneixia que la Unió Europea restringiria les importacions de productes petrolífers de Rússia. S'enquadrava dins del nou paquet de mesures sancionadores que aplicaria Europa. En aquesta ocasió, el sector ha estat molt previsor.

Conscients que a partir del 5 de febrer se li tallaria l'aixeta a Rússia van optar per anar acumulant el combustible durant els mesos previs. Tots els països tenen les reserves cobertes i hi ha una menor dependència del petroli rus.

Les temperatures han estat càlides

Aquest hivern s'ha presentat amb unes temperatures força suaus a la major part d'Europa. Això ha facilitat que les llars no haguessin de recórrer tant a les calefaccions. Per tant, la demanda de gasoil s'ha reduït.

Cada cop ens trobem més propers a la primavera i de l'estiu, per la qual cosa aquest detall també serà molt important. S'ha fet un menor ús del dièsel, per la qual cosa hi ha una quantitat més gran d'existències.

Utilitzar altres països com a intermediaris

El veto a Rússia no implica que arribi als països europeus el combustible rus. El Kremlin ha aprofitat per col·locar-lo a altres mercats, com és el cas de l'Índia i la Xina. Els dos països asiàtics han esdevingut els principals clients de Putin.

No només adquireixen aquest material amb intenció de quedar-se amb el que necessitin. També busquen fer negoci amb l'excedent. Per tant, allò que els sobra acaba a Europa, que es garanteix així el subministrament del petroli rus, però a través d'intermediaris.

Repsol
Les benzineres espanyoles han anat acumulant carburant durant els últims mesos | Europa Press

A això se li suma també que els Estats Units tampoc no han reduït la seva producció. Això provoca, de certa manera, que els productors de petroli es vegin en l'obligació de reduir el preu del gasoil. Fins al punt que es recupera la normalitat en deixar-ho per sota de la benzina.

De moment la situació sembla controlada per part de les benzineres espanyoles. Encara que alguns experts asseguren que això pot canviar de manera radical a partir de l'abril. Estimen que serà a partir d'aquesta data quan més es deixin notar les restriccions a Rússia.

De moment hi ha prou reserves, però quan calgui explorar altres mercats, tercers països posaran un preu més alt. La demanda continuarà existint mentre l'oferta anirà a menys. Però en qualsevol cas, tampoc no es poden fer previsions a llarg termini a causa dels constants canvis que experimenta el sector.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!