Girona és la segona ciutat de l'Estat amb la taxa d'escombraries més alta

S'ha incrementat un 9% de forma extraordinària pel tancament de la planta de Campdorà

Imatge d'arxiu d'una illa de contenidors
Imatge d'arxiu d'una illa de contenidors | CatalunyaDiari.cat

Girona és la segona ciutat amb la taxa d'escombraries més alta de l'Estat, segons ha constatat l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Amb un cost de 164 euros anuals, la capital gironina només ha estat superada per Sant Sebastià en una anàlisi comparativa d'aquest impost a 54 ciutats espanyoles, que ha deixat en evidència la gran diferència entre el que es paga en unes ciutats i altres, fins al punt que s'han detectat diferències de fins al 600%.

Cal destacar que no totes les grans ciutats calculen la taxa de la mateixa manera. De les 54 que s'han analitzat en aquest estudi, només una vintena tenen una taxa fixa. A la resta hi ha diferents variables com el carrer on es troba la propietat, el seu valor cadastral, les dimensions de l'habitatge o, fins i tot, en algunes ciutats com Sant Sebastià arriba a estar vinculada amb el consum de l'aigua. Per això, alguns veïns d'aquesta localitat basca que haurien de pagar 176 euros acaben pagant menys que els gironins si no consumeixen molta aigua.

Augmenta la taxa d’escombraries a Girona

El fet que la taxa sigui tan alta es deu en gran part a l’increment del 9% que s’ha hagut de fer de forma extraordinària per als anys 2018 i 2019 pel tancament de la planta de Campdorà per fer-hi obres de millora. Ara, les deixalles han de ser portades al Centre de Tractament de Residus de Vacarisses, al Vallès Occidental, i el seu cost és molt superior.

Més del doble que a la resta de capitals catalanes

Els 164 euros anuals que es paguen a Girona són exageradament superiors al que es paga a la resta de capitals catalanes. Pel que fa a Lleida el cost de la taxa d’escombraries és de 69 euros anuals, mentre que a Tarragona es redueix als 62 euros anuals. El cas de Barcelona és especial, ja que no es paga aquesta taxa, sinó que es troba inclosa dins l’IBI.


Comentaris

envia el comentari